Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Förgiftning

Jag vill veta om nån kan ge mig ett svar som ingen veterinär jag varit till med mina hundar har kunnat svara på, mina hundar har under det senaste året fått några fall av förgiftningar (ska även nämna att det aldrig hänt tidigare), vi har tre stycken jack Russel terrier, 9år och dom andra två är 2år, och på nått sätt har två av dessa blivit akut förgiftade av vad vet vi inte, vi har misstänkt lök någon gång men dom sagt vi vet inte och choklad är det inte då vi efter första förgiftningen slutat ha choklad hemma. Två gånger har vi fått åkt akut till ultuna som är 20mil hemifrån och då har hundarna varit medvetslösa, haft kramper och tappat drastiskt i kroppstemperatur. Men ingen vet vad det kan vara eller varför dom plötsligt blivit så känsliga, dom har ätit matrester och lyckats få i sig choklad förr utan att det hänt nånting, det enda veterinärerna gjort är att ge dom dropp och ha dom under observation och sen dagen efter är hundarna som vanligt igen.. Vilket mest resulterat i en dyr räkning och lika ovetande som innan, dom har tagit massa prover när vi kommit in men ingenting visar nånting.. Kan nån hjälpa oss att ta reda på vad det här kan bero på? Senaste tillfället när förgiftningssymtomen kom hade hundarna lyckats få i sig cirka åtta dillchips var (vilket innehåller lökpulver) men kan verkligen åtta chips orsaka en sån kraftig förgiftning? //från en desperat hundägare som gärna vill slippa se sina hundar kämpa mellan liv och död nå mer

Veterinären svarar

Hej
Fy vad fruktansvärt det måste ha varit för er att era hundar blivit så dåliga och inte veta vad som har hänt.

Tyvärr är det väldigt besvärligt vid misstanke om förgiftning eftersom man inte kan veta om så verkligen är fallet eller vad de i så fall blivit förgiftade av. Det enda man kan göra är att försöka tänka igenom var de varit dagen då det hänt och vad de kan ha fått i sig.

Kemikalier som insektsgifter ger ju dessa symptom, men det är ju ovanligt att hundar äter eller dricker det med undantag för glykol som det skulle kunna vara. Möjligen kan de reagera på fästingmedel på detta sätt. Det finns även giftiga växter och svampar som kan ge denna reaktion. Jag tror inte att lökpulvret på chipsen kan vara orsaken. Lökförgiftning brukar inte yttra sig på detta sätt och dessutom brukar man se avvikelser på röda blodbilden och njurvärden vid så kraftig lökförgiftning. De brukar inte heller återhämta sig på 1 dygn. Det kan ju också vara förgiftning av blågröna alger om de badar eller dricker vatten från drabbade vatten.

Sen har det ju på flera olika platser i landet förkommit att människor lagt ut förgiftat kött och förgiftad mat som hundar blivit mycket sjuka av.

Tyvärr har jag inte några bättre tips än så här, och detta har säkert era veterinärer redan tänkt på.

Med förhoppning om att det inte händer igen!

Veterinären svarar om Hund

 • Våran hund haltar och verkar yr!

  Hej! Våran hund värkar yr o vinglar när han går. Kan ha ha fått i sig råttgift ? Om hur ska vi behandlande han då måste vi uppsöka en veterinär ?

  meta_agneta

  Av: meta_agneta

 • Idegran

  Hej! Mina två hundar kom in med någon kvist Idegran som de hittat. Inga röda bär kunde jag se. Tror att de bara har tugat på den men vet att den är giftig. Ska jag vara observant på någon reaktion?? Hilsen/Majvi

  Majvi Niveborn

  Av: Majvi Niveborn

 • Plötsligt kraftigt dräglande

  Hej, har en valp på 11 veckor som plötsligt började drägla oerhört kraftigt, som om det rann vatten ur munnen på henne. Kan det bero på att hon ätit nåt olämpligt eller bör man kolla upp henne?

  claire_lieberath

  Av: claire_lieberath

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons