Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Videomöten med veterinär eller specialist direkt i din mobil, surfplatta eller dator.

 • ✓ Legitimerade veterinärer & specialister
 • ✓ Snabb diagnos eller remiss
 • ✓ Öppet 06-24 (helger 09-18)
 • ✓ Pris från 320 kr
 • ✓ Kostnadsfritt med vissa försäkringsbolag
 • ✓ 97% nöjda kunder

Registrera dig här

FirstVet - Din veterinär på nätet

Registrera dig på webben eller i någon av våra appar

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Det är kostnadsfritt att skapa ett konto.

Annons

Fästingmedel - hur påverkas djuret?

Det har idagarna uppmärksammats i media om hur fästing halsbandet kan påverka djuren och rekommendationen att inte låta barn ta i halsbandet. Men har man någon kännedom om hur exempelvis “Frontline ” påverkar djuret?? Medlet droppas på huden och det gör att fästingarna ej fastnar eller så dör de på plats. jag har hittat torra och döda fästingar på mina hundar efter det att jag applicerat dropparna. Är det samma medel eller nervgift men flytande form som i halsbandet ??

Veterinären svarar

Hej Maj!
Först och främst är mina råd till dig och alla andra att dels ta det du läser i media med ett gram salt och dels att alltid börja med att läsa bipacksedeln innan du ger läkemedel - oavsett om det är till dig eller till ditt djur. Bipacksedeln innehåller viktig och nyttig information. Om du någon gång känner dig osäker av eller inte förstår det som står i denna information så bör du kontakta din läkare/veterinär eller behörig apotekspersonal för en förklaring.
Du ska inte bli avskräckt av biverkningar på läkemedel, men du ska ha dem i bakhuvudet och reagera om du ser dessa. ALLA läkemedel kan ge biverkningar, vilket också är anledningen till att de säljs via apotek av utbildade människor till att råda dig - och framförallt att vissa mediciner endast får ges om man fått recept av medicinskt utbildad och legitimerad personal.
Fästingmedel är en form av läkemedel. Frontline innehåller ett lite annat preparat än scalibor (halsband). Ungefär som att ipren inte är samma som panodil (fast de används till i princip samma sak). Detta är också en grund till att scalibor/exspot är registrerat till hund men inte till katt, men frontline kan ges till både hund och katt.
Alla läkemedel är testade vetenskapligt och mycket noga innan de godkänns. Biverkningarna sätts dessutom i relation till sjukdomen man behandlar mot. Det betyder att ex. cancermedicin tillåts ge fler/allvarligare biverkningar än huvudvärksmedicin. Så även med fästingpreparat - vilket innebär att svaret är ja, man vet hur de påverkar djuret och de är i det stora hela ofarliga och säkra att använda. De vanligaste biverkningarna går att läsa på egen hand i bipackssedeln (ex. hudreaktioner, salivering, kräkning) och upplever man några andra biverkningar kan man ringa och rapportera dessa till den som tillverkat läkemedlet, precis som med huvúdvärkstabletter mm. Ser man biverkningar av fästingmedel på sitt djur så ska man tvätta djuret noga så försvinner biverkningarna spontant inom 2 dygn.
Fästingmedel är giftiga för insekter, inte däggdjur, och medlen tas inte upp av kroppen utan de sprids ut över hudens yta. Djurs hud är annorlunda än människors (bland annat pga deras päls) och jag tror (men vet ej med säkerhet) att det är en av orsakerna till att fästingmedlen inte är för människor utan bara för djur. Eftersom fästingmedel inte är för människor så är de mig veterligen inte testade på människor och därför kan man inte med säkerhet veta hur vi påverkas över en livstid. Därför rekommenderar man att barn inte ska gosa med djuret direkt efter applikationen då koncertrationen av fästingmedel är stor på en liten yta, och man rekommenderar att man tvättar sig om man fått medlet på sig. Som det även går att läsa i läkemedelsinformationen så kan medlen dessutom vara lokalirriterande, speciellt om man är känslig för ex. alkohol.
Jag hoppas att svaret lugnar något och samtidigt öppnar ögonen för att man alltid ska ha en sund respekt för alla läkemedel samt att man ska använda dem när de behövs - och väldigt många av våra husdjur behöver i mina ögon fästingskydd i det liv de lever. 
Hoppas mitt svar var till nytta!

Annons

Veterinären svarar om Hund

 • Tradolan

  Hej Ber om ursäkt för ett kanske för långt mail. Men så här ligger det till, jag fick uppsöka veterinär för min Golden retriever på 9 månader då han hade feber, åt inte mat och var allmänt slö. Det upptäcktes senare något som verkar vara en infektion i ryggen, (väntar fortfarande från CT undersökning). Så som jag upplever det har jag inte märkt av några tecken på smärta i ryggen, utan det var febern som…

  Fredrik Starck

  Av: Fredrik Starck

 • Magsår

  Hej , kan behandling med kortison inhallation på hund bidraga till magsår ?

  cvovvar

  Av: cvovvar

 • Vetoryl

  vad kostar Vetoryl? Mvh Utti

  uttiekman

  Av: uttiekman

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Hej (VIKTIGT)

  Våran hund är 8 månader nu och det är en shitzu blandat med malteser helt plötsligt efter jag och hunden lekte i baksidan av huset i snön och sprang när vi kom in märkte jag att han gick snett med benet?

 • Hård knöl som växer på örat

  Hej! Min boxer på 8 månader har en knöl på örat sedan 3 veckor. Den växer långsamt och är hård, vätskar sig inte. Han har inte besvär av den som jag märker och han är pigg som vanligt. Ska man avvakta eller åka in och visa den för veterinär? Hälsningar…

 • Vad kan detta va på min hunds tass?

  Jag behöver få veta vad detta kan vara. Bifogar en bild

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2017 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons