Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Färskfoder

Hej!

Har två rottweilertikar som börjat äta färskfoder/råfoder, allt helt utan spannmål.
Min äldsta tik fick förra året diagnosen allvarlig kronisk tunntarmsinflammation. Hon var så sjuk att det var osäkert om hon skulle överleva. Hon fick prednisolon utskrivet i höga doser och vi blev starkt rekommenderade att utfodra med Hills i/d om hon skulle ha en möjlighet att repa sig, detta skulle hon behöva gå på resten av livet.

Två veckor efter diagnosen skiftade jag över henne och våran valp på färskfoder.
Resultatetvar och är slående! På den sjuka tiken så blev magen efter ca en vecka extremt stabil och hennes svullna buk minskade. Hennes päls började växa och glänsa, ögonen klarnade upp, hon blev piggare, tandstenen minskade.. Kan dessutom tillägga att hon sedan 5 månader tillbaka är kortisonfri och dessutom mer välmående än någonsin!
Detsamma skedde på valpen, hon la dessutom på sig ett finare hull och hon blev extremt muskulös och stark (motionen var dock som vid torrfoder).

Min fråga är nu, VARFÖR rekommenderar ni inte fler att börja råutfodra sina hundar? Hur kan ni rekommendera att ge hundarna(även katterna) torrfoder framställt av spannmål, minimalt med kött och andra tillsatta och för hunden okända “näringsämnen”., ngt som hunden inte är gjord för att kunna bryta ner?!
Hur försvarar ni det faktum att man med ett torrfoder höjer hundens Ph-värde i mag och tarmkanal till ca 5, när det ska vara så nära 1 och syra som möjligt för att ha en fungerande mage och tarm?
Tycker ni det är konstigt att det är något av det vanligaste som djurägare söker vård för med sina djur, just magproblem och i väldigt många fall, svåra allergier?
Å sen förstår jag inte hur ni kan rekommendera att man ska koka maten först, då är vi ju åter på fel bana.
Våra tikar äter allt i köttväg och råa ben av olika slag, även från vilt och otestat kött. Då båda bara blir piggare och finare så vågar jag ta den risken att dom kanske skulle kunna insjukna i ngn sjukdom pga rått foder.
Anser ni att det är en farlig risk som vi tar varje dag vi utfodrar våra hundar? Kollar man på statistiken så vågar jag påstå att risken är betydligt väldigt mkt högre att man får en mag och tarmsjuk hund/allergier mm av torrfoder än att den skulle insjukna i en sjukdom pga rått foder.

Ser gärna ett svar ifrån er angående tankar ni har runt rå utfodring och varför ni är så negativt inställda till det och hellre rekommenderar ett onaturligt framställt foder med minimalisk kötthalt i och som hunden inte är kapabel till att kunna bryta ner på ett normalt sätt?

Med vänlig hälsning, Karolina

Veterinären svarar

Hej Karolina!

Det är jättebra att dina hundar mått så bra av färskfoder. Jag kan tyvärr inte svara för hela Sveriges veterinärkår angående vilka foderrekommendationer som ges. Alla hundar är individer och mår olika bra av olika foder. Jag ser varken torrfoder, spannmål eller råutfodring som problematiska i sig. Jag tycker inte att man ska utfodra med rå kyckling eller med ben eftersom detta kan orsaka problem för hunden. Läs gärna den här artikeln som min kollega har skrivit angående foder.

Hoppas det var svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Veterinären svarar om Hund

 • kylskåpskall mat till Golden retriever

  Jag har fått stränga förhållningsregler från min kennel (Golden Retriever) att ALDRIG ge min Goldenkille kylskåpskall mat. Varför är det så? Hur pass skadligt är det? Gäller det särskilt Golden?

  lisatörnebohm

  Av: lisatörnebohm

 • Hundarna hittade en påse nybakade kanelbullar

  Hej Hundarna har satt i sig 10 kanelbullar var från en påse som glömts framme på en köksbänk. Vad göra om något behöver göras?

  bokenneth_helmersson

  Av: bokenneth_helmersson

 • Smittat hundfoder

  Hej! Jag köpte för ett par veckor sedan en påse fryst färskfoder från MUSH, innehållande nöt, kalkon och lax. Detta foder fick mina hundar på kvällen vid 7-tiden. Vid 2-tiden på natten började min ena hund kräkas. Han kräktes intensivt i ca 4 timmar. Samtidigt får den andra kraftig diarré och börjar så småningom kräkas han med. Det tog en vecka med både skonkost och anpassat foder innan de nu är helt återställda. Jag misstänker…

  lovisa_fogelström

  Av: lovisa_fogelström

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons