Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Dubbla benbrott på Toypudel

Hej! Jag har en toypudel kille på 19 månader (1.9kg) , för två veckor sedan bröt han båda frambenen när han hoppade ut från den parkerade bilen (som han brukar göra men landade den här gången olyckligt) och opererades för 13 dagar sedan. Han fick plattor och skruvar inopererade (inte så många som man önskat men fortfarande tillräckligt många för att de skulle anses som “nöjda”. Framförallt ena benet bröts svårt men på båda är brotten väldigt nära fotlederna. Han blir nu buren i sele eller ligger ner bredvid mig och får belasta benen ca 5 min åt gången enligt ordination av veterinär. Nu senaste dagarna har han däremot börjat visa mer tecken på smärta en tidigare (piper liksom till när man kommer åt lite lätt) inga tecken på infektion i övrigt. Han går och belastar bra på båda benen som innan.

De sa att det var ungefär 50/50 att det ska läka “bra” annars får man amputera eller avliva honom. Även att pudlar och småhundar i synnerhet har försämrad läkningsförmåga.

Han ska röntgas om två veckor och sedan fyra veckor efter det (alltså 4 resp 8 v efter op.).

Är ökad smärta normalt eller tyder det på att det läker dåligt?
Om båda benen läker dåligt måste vi avliva, men om “bara” ena benet läker dåligt är det humant värt att amputera ett framben eller påverkar det för mycket en aktiv liten hund för mycket (+ökade risker i framtiden)......? Känns otroligt jobbigt och kastas mellan massa tankar. Han är ju en familjemedlem men känns inte rätt att fatta beslut på grund av sina egna känslor utan för vad som är bäst för honom.

Tack på förhand!
Anna

Veterinären svarar

Hej!

Jag skulle rekommendera att du uppsöker din veterinär om du upplever att hunden har mer smärta - det är inte något man förväntar sig och kan vara ett tecken på att något är fel. Om läkningen inte går bra och ni måste fatta beslut om amputation eller avlivning tycker jag att även detta ska diskuteras med er egen veterinär. Många småhundar klarar sig bra på 3 ben men då måste de andra benen vara helt friska eftersom belastningen på dessa ben ökar. Jag förstår att det är jobbigt att fundera över dessa frågor men det är nog bra att du är lite förberedd om du hamnar i den situationen där du måste välja.

Hoppas att läkningen går bra och att din lille krabat får leva ett långt och lyckligt hundliv!

Vänliga hälsningar

Veterinären svarar om Hund

 • Dubbla benbrott på Toypudel

  Hej! Jag har en toypudel kille på 19 månader (1.9kg) , för två veckor sedan bröt han båda frambenen när han hoppade ut från den parkerade bilen (som han brukar göra men landade den här gången olyckligt) och opererades för 13 dagar sedan. Han fick plattor och skruvar inopererade (inte så många som man önskat men fortfarande tillräckligt många för att de skulle anses som "nöjda". Framförallt ena benet bröts svårt men på båda är…

  AnnaT

  Av: AnnaT

 • skadad klo

  Hej, min hund har haft ett klobrott tidigare i år. Klon, pulpan och en bit av klobenet togs bort. Någon ny klo skulle inte växa ut, enligt veterinären. Det kom en ny klo men den växer lite snett (inte helt ute ännu). Vår hund är alltid lös och springer rejält på gården. När vi var ute ikväll satt han plötsligt och slickade på tassen. Jag såg då att klon är ännu mera sned. Det blöder…

  MischRas

  Av: MischRas

 • Tarsalbens fraktur behandling

  JR somsprang over vägen och kom under en körandes bil.Hon gick direct efteråt med lite haltande på ett ben. Veterinären sövde hunden inför röntgen och man såg fraktur på tarsalbenet med 2 mm inte dislokerat. Hur länge tar det innan frakturen är helt läkt? Hur länge skall han vara I Koppel och inomhus I bur ? Han blir så stressed av att inte få springa och få utlopp för sin energy.. Tacksam för svar

  Julias Matte

  Av: Julias Matte

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons