Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Diabetes insipidus

Hej!
Min hund har Diabetes insipidus sen nått år tillbaka, han har under en tid haft även problem med lever värdet. Som också nu börjar bli bättre och han får börja äta vanliga mat osv. Nu till min fråga, jag undrar egentligen hur Diabetes insipidus uppkommer? vad det beror på? och nu när jag börjat träna han igen, så blir han törstig på en gång om vi så bara gör vanliga lydnads moment. Har det också att göra med diabetesen?
/ Malin

Veterinären svarar

Hej Malin!

Man brukar prata om två typer av diabetes insipidus, den centrala och den som är bunden till njuren.
Den centrala formen beror på att det är problem med tillverkningen av ADH (antidiuretiskt hormon, man kan förklara det som ett hormon som sparar vatten i njuren så att man inte kissar ut lika mycket vatten). ADH bildas i hjärnan (i hypothalamus och utsöndras sedan från epifysen). Hundar med central diabetes insipidus kan ha det på grund av flera olika anledningar, t ex kan det vara medfödda problem, det kan uppkomma efter en skada på hjärnan, det kan bero på en tumör i hjärnan eller en inflammation eller så har hunden problem med sjukdomen utan att man kan hitta någon uppenbar orsak (då kallas den idiopatisk).
Den njurbundna formen beror på att njurarna har blivit “resistenta” mot ADH och inte kan använda hormonet som de ska. Orsaker till detta kan vara många:
Det kan vara medfött och man ser då ofta symptom vid 8-12 veckors ålder.
Om det inte är medfött så kallas det att det är förvärvat, och då kan orsaken t ex vara njursjukdom av olika anledningar, en del mediciner kan orsaka det (t ex kortison, vätskedrivande och vissa krampmediciner), leversjukdom verkar också kunna ge problem med diabetes inspidus, även för låga kaliumnivåer, för höga kalciumnivåer, för låga natriumnivåer, vissa hormonella sjukdomar (t ex Cushings sjukdom, sköldkörtelsjukdom, Addison), livmoderinflammation och även dieter med extremt låg proteinhalt verkar kunna ge diabetes insipidus.

Diabetes inspididus är oftast en uteslutningsdiagnos, dvs man misstänker sjukdomen när man inte hittar någon annan orsak till ökad törst. Ofta är Cushing den sjukdom som är svårast att utesluta, då det kan vara mycket svårt att få ett positivt provsvar i början av sjukdomen trots att hunden har ökad törst. Vid Cushing brukar hunden också ofta få lite förhöjda levervärden, ffa leverenzymet ALP brukar gå upp.

Jag vet faktiskt inte riktigt varför din hund blir törstig så snabbt under lydnandsmomenten, men sannolikt beror det på hans sjukdom.

Jag hoppas att mitt svar kan vara till någon hjälp

Veterinären svarar om Hund

 • Kastrerad shäferhane 7 år

  Hej Vår kille fortsätter att förgrovas. Han kan, t ex, inte ha de halsband han hade i fjol. Nu har hans "röst" förändrats också, blivit alldeles pipig. Funderar på om han kan ha någon tillväxthormonproducerande tumör? Han har artros och är redan halt efter en operation av armbåge när han var ung. Pigg annars - ändå Ingereva

  ingereva_bergdahl

  Av: ingereva_bergdahl

 • Pälsavfall

  Min hund tappar tussar av pälsen på båda höfterna. Hon sover mycket, men äter och dricker. Vad skall jag göra. Med vänlig hälsning Kellys matte.

  golden retreiver

  Av: golden retreiver

 • Hej! Min killes syster har en rottweiler.

  han är ungefär 8år gammal väldig glad av säg men han dricker väldigt mycket nu och kissar väldigt ovanligt mycket med vad kan det bero på? Tack för svar.

  maria_wannberg

  Av: maria_wannberg

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Jeg er lei av å sitte

  Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

 • funnet uten å snyte på Internett

  Går du ofte til selskaper som er engasjert i installasjon eller utskifting av bad?

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons