Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Demens utveckling?

Min 12-åriga tik, blandras, har efter en urinvägsinfektion fortsatt att kissa inne. Undersökt på på alla sätt hos veterinär. Hon har det senaste året blivit allt tröttare och mindre angelägen att göra sådant hon tidigare gillat. Vill gå andra vägar och har blivit “envisare” och svår att få med ut överhuvudtaget ibland. Skäms inte när hon kissat inne vilket är märkligt tycker jag. Ser mer förvirrad och ledsen ut. Jag har uppfattar henne som “nedstämd” det senaste 6-9 månaderna. Förstått att upp till en tredjedel av alla stora hundar riskerar att bli dementa efter 11år. Undrar nu om det kan vara så?

Veterinären svarar

Hej!

Procentsatsen kan jag inte uttala mig om. Svårt dessutom att bedöma demenstecken på hund så olika studier visar nog olika beroende på kriterierna. Dessutom kan andra sjukdomar (inkl. tumörer och hormonrubbningar) ge demenssymtom.
Men svaret är ja, hundar kan få förändringar i hjärnan med åldern precis som människor kan och det kan påverka deras beteende och hur de mår.

Mitt råd är att du berättar för din egen veterinär hur du upplever din hund. Tillsammans kan ni diskutera om det finns några tänkbara sjukdomar (hormonförändringar mm är inte ovanligt) som kan förklara symtomen och som ännu inte utretts. Annars får ni diskutera din hunds allmänna livskvalitet och vad man kan göra för att förbättra vardagen för både dig och din hund.
Kanske kan det vara en idé med tillskott av essentiella fettsyror och Hills b/d foder (som är rikt på antioxidanter och essentiella fettsyror bl.a. just för gamla hundars hjärnfunktion)?
Tydliga rutiner, tydliga och enkla kommandon (tänk på nedsatt hörsel) och enklare uppgiftslösning och uppmärksamhetslekar (för att hålla igång huvudet) mm kan bidra till att få vissa äldre hundar mer fungerande i vardagen.

Det finns ett humant läkemedel som heter Selegilin som enligt vissa studier ska kunna vara gynnsamt vid demens hos geriatriska hundar. Jag är dock osäker på dess användning i Sverige och hur pass väldokumenterade dessa studier faktiskt är. Men det är ju såklart något som kan kollas upp närmare. Diskutera isåfall det med din egen veterinär.

Men om din hund inte svarar på sådana tilltag och inte verkar må bra och man inte hittar någon sjuklig förklaring som går att behandla så är det dags att börja överväga att låta din hund somna in. Det är också något som är bra att diskutera med din egen veterinär.

Lycka till!

Veterinären svarar om Hund

 • darrining/skälvning

  Har en Stafftik snart 14år. Hon har artros och gått på Rimadyl sen hon var 8år i övrigt frisk. Nu har hon den senaste månaden börjat få skälvningar i hela kroppen speciellt när hon blir nödig precis som att hon fryser ? Funderar om detta är något vi bör få närmare undersökt eller om det kan vara åldern? väldigt tacksam för svar Gun

  gun_svedström

  Av: gun_svedström

 • Förlust av hörseln

  Hej! Jag har en cotton de tulear Leo som är 12,5 år. Han blev kastrerad redan som ung, har egentligen mått bra och varit frisk hela sitt liv frånsett tandsten som avlägsnats ca en gång per år under senare år. För två år sedan togs även åtta tänder bort på en gång och sen dess har jag skött hans tänder med tandstrumpa, lite enzymtandkräm och efter borstningen har jag strukit på tandköttet en aning kallpressad…

  kfr

  Av: kfr

 • Malle-senior

  Hej. Jag har en malinois hanhund som(förhoppningsvis) ska fira sin femtonde födelsedag till hösten. Han visar att han fortfarande upplever livsglädje trots problem med njurar och ländrygg samt dålig aptit - jag får lura honom med delikatetesser i maten för att han ö h t ska äta. Finns det ngt sätt att ge honom en chans till några extra månader, förstår ju att det är en tidsfråga innan jag tvingas ta bort honom ? M…

  waells

  Av: waells

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Advokatbyrå Norrköping

  Har din hund bitit någon? Kontakta advokatbyrå för hjälp https://www.levinjuristbyra.se/

 • $$ ((100)) SSD CHEMICAL SOLUTION SUPPLIERS +27660432483 IN SOUTH AFRICA

  $$ ((100)) SSD CHEMICAL SOLUTION SUPPLIERS +27660432483 IN SOUTH AFRICA,ssd chemical in kuwait+27660432483 ,ssd chemical in uk+27660432483 , ssd chemical in dubai+27660432483 ,ssd chemical in qator +27660432483 Cape Town Centurion Durban East LondonGeorge Germiston Ibhayi Johannesburg Katlehong Kempton Park Khayelitsha Kimberley Nelspruit Newcastle Pietermaritzburg Pinetown Polokwane Port Elizabeth Potchefstroom Pretoria…

 • ((D2B)) SOUTH AFRICA SSD CHEMICAL SOLUTION +27660432483 IN MPUMALANGA

  ((D2B)) SOUTH AFRICA SSD CHEMICAL SOLUTION +27660432483 IN MPUMALANGA, FREE STATE,ssd chemical solution in Kuwait +27660432483, ssd chemical solution in UK+27660432483,ssd chemical solution in south Africa+27660432483, Botswana,Swaziland, vaal south Africa Namibia Lesotho johannesburg Pretoria Bellville Benoni Bloemfontein Boksburg Cape Town Centurion Durban East London Empangeni George Germiston Ibhayi Katlehong Kempton…

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2020 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons