Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till Firstvet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Cushings sjukdom Hund

Min hund på snart 12 år har precis lämnat blodprov och veterinären misstänker Cushings sjukdom. Vi ska nu lämna in 2 morgonurinprover. När jag läser hur det sen ska gå till så känns det som så mycket för en äldre (modell större) hund och blir rädd att detta blir för mycket för henne.
Är det så mycket som “hör till” denna sjukdom och vad brukar man rekommendera till en äldre hund. Hon ä mitt allt men jag vill inte att hon ska lida en massa för att bli bra.

Hon har även en juvertumör som inte växer i så snabb takt, gudskelov.

Tacksam för svar <3

Veterinären svarar

Hej!

Cushing är en hormonell sjukdom som främst drabbar lite äldre hundar. Det beror på en tumör som ändrar den normala stresshormonproduktionen i kroppen. Det betyder att kroppen påverkas på väldigt många sätt av sjukdomen. Många hundar kan leva ett bra liv tack vare behandling. Man behandlar genom daglig medicinering.
Man måste utreda hunden en del i starten för att ställa diagnosen och för att få till rätt mängd medicin för just din hund. När sjukdomen är under kontroll är det mer tal om rutinuppföljningar som de flesta äldre hundar brukar behöva oavsett. 
Jag tycker personligen inte att det är för mycket att utsätta en äldre hund för. Cushing i sig själv är en ganska stor belastning på kroppen och en jobbig sjukdom. Alternativet till behandling kan därför vara avlivning.
Men det beror helt och hållet på hur långt framskriden sjukdomen är och hur frisk hunden är i det hela taget.
Vad du tycker är bäst för din hund är något du själv måste fundera över i samråd med din egen veterinär.

Man får ta hundens totala sjukdomsbild i beaktning när det gäller att behandla en äldre hund. Om du är orolig över att hon inte är frisk nog för att behandlas eller känner att det blir för mycket utredningar så berätta det för din veterinär. Det är lättare för din veterinär att ge dig bra råd som passar dig och din hund om ni har en tydlig dialog. Ofta så är dock oron över att “hon ska lida för att bli bra” ganska obefogad. I de flesta fall så mår hunden sämre av att inte utredas och komma i rätt behandling. Ett par blodprover innebär förvisso ett litet stressmoment för dig och din hund, men rent krasst är det tal om ett kortvarigt och begränsad lidande. Man tar ju bara prover och diskuterar behandling om man tror att man kommer kunna hjälpa hunden till ett bättre liv därigenom.
Men känner du att det kanske är dags att låta din hund få somna in istället så ska du ta upp de tankarna med din veterinär. Veterinären har inga givna svar på vad som är bäst för din hund, men veterinären kan ge sin syn på det hela.

Lycka till!

Veterinären svarar om Hund

 • Kastrerad shäferhane 7 år

  Hej Vår kille fortsätter att förgrovas. Han kan, t ex, inte ha de halsband han hade i fjol. Nu har hans "röst" förändrats också, blivit alldeles pipig. Funderar på om han kan ha någon tillväxthormonproducerande tumör? Han har artros och är redan halt efter en operation av armbåge när han var ung. Pigg annars - ändå Ingereva

  ingereva_bergdahl

  Av: ingereva_bergdahl

 • Pälsavfall

  Min hund tappar tussar av pälsen på båda höfterna. Hon sover mycket, men äter och dricker. Vad skall jag göra. Med vänlig hälsning Kellys matte.

  golden retreiver

  Av: golden retreiver

 • Hej! Min killes syster har en rottweiler.

  han är ungefär 8år gammal väldig glad av säg men han dricker väldigt mycket nu och kissar väldigt ovanligt mycket med vad kan det bero på? Tack för svar.

  maria_wannberg

  Av: maria_wannberg

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Jättestressad cane corso

  Har en Cane Corso på 1 år och 2mån. Han är och har blivit ännu mer stressad. Alltså super stressad. Så fort vi ska åka iväg eller bara en av oss i familjen så börjar han gå runt runt med svansen mellan benen och öronen bakåt och som kryper ihop.…

 • Diabetes mellitus hund

  Diabetes mellitus, sockersjuka, är en gammal sjukdom som var känd redan för flera hundra år sedan. Sjukdomen innebär en brist på insulin, insulin får istället injiceras. Behandlingen är vanligen livslång.

 • Demens???

  Är det någon som upplever samma problem som jag med min 14 år gamla Parson russel-hane; att han har svårt att komma till ro om kvällarna och vandrar runt, runt i lägenheten samt krafsar ibland på olika dörrar?? Kan det vara demens?? Vet någon hur hörseln på en så pass…

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons