Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Chokladförgiftning av hund

Hej,

Min lilla hund fick i sig en liten bit 70 % choklad som jag uppskattar till 5 gram (= 5.000 milligram). Medan jag väntade på min veterinär i telefonen, så googlade jag och fick upp er sida. Där står det uppgivet i milligram vad en dödlig dos kan vara (100 milligram per kilo kroppsvikt) och även dosen choklad för förgiftning.

Jag fick nästan panik och var nu under mycket sen kväll på väg in akut med min hund, när veterinären svarade. Det var lugnande besked. Det handlar alltså om gram och inte milligram. Det är väldigt stor skillnad…

Vore toppen om ni har möjlighet att se över ert svar under rubriken “chokladförgiftning av hund” och ändra milligram till gram.

Tack!

Vänliga hälsningar,

Annette Gustafsson

Veterinären svarar

Hej,

Vad skönt att det gick bra för din hund. Jag gissar att du läste under artikeln som handlar om chokladförgiftning hos hund, det som där står angivet är mängden teobromin (alltså det ämne som finns i chokladen och är det som är giftigt för hunden) som är giftig (angivet i mg), inte mängden choklad:

“En dödlig dos teobromin är ca 100-200mg per kilo kroppsvikt men redan doser på 20mg/kilo kroppsvikt kan ge förgiftningssymtom. Halten teobromin varierar väldigt mellan olika choklad typer men mörk choklad innehåller vanligen ca 10-15mg teobromin per gram choklad medan mjölkchoklad innehåller ca 2mg per gram. Det är alltså farligare att äta mörk choklad än ljus”

Hoppas det blev tydligare nu!

Veterinären svarar om Hund

 • Våran hund haltar och verkar yr!

  Hej! Våran hund värkar yr o vinglar när han går. Kan ha ha fått i sig råttgift ? Om hur ska vi behandlande han då måste vi uppsöka en veterinär ?

  meta_agneta

  Av: meta_agneta

 • Idegran

  Hej! Mina två hundar kom in med någon kvist Idegran som de hittat. Inga röda bär kunde jag se. Tror att de bara har tugat på den men vet att den är giftig. Ska jag vara observant på någon reaktion?? Hilsen/Majvi

  Majvi Niveborn

  Av: Majvi Niveborn

 • Plötsligt kraftigt dräglande

  Hej, har en valp på 11 veckor som plötsligt började drägla oerhört kraftigt, som om det rann vatten ur munnen på henne. Kan det bero på att hon ätit nåt olämpligt eller bör man kolla upp henne?

  claire_lieberath

  Av: claire_lieberath

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons