Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Chocklad

Vår hund har nog fått i sig oboy idag medans vi inte var hemma. Hur allvarligt är det? Vi har ingen aning om hur mycket han har fått i sig

Veterinären svarar

Hej!

Oboy innehåller ganska lite kakao så risken för förgiftning är inte superhög såvida han inte ätit stora mängder. Även om du inte vet exakt så kan du ju uppskatta mängden utifrån hur mycket som fanns förut (eller hur mycket som fanns när burken var full) och hur mycket som finns kvar nu. Jag googlade och hittade att oboy innehåller 27g kakao per 100g pulver. Vet inte om det stämmer men det är det bästa budet jag hittat iallafall.

Risken för förgiftningssymtom beror på kakaohalten (eller rättare sagt teobrominhalten) som hunden fått i sig och hundens egen kroppsvikt. Ju mer kakao och ju mindre hund desto högre är risken för förgiftning.

Mörk choklad innehåller ca 5-15mg teobromin/g choklad. Ljus choklad innehåller ca 2mg teobromin/g choklad. Mer än 20mg teobromin/kg kroppsvikt kan orsaka förgiftning hos hund.

Om du misstänker att din hund ätit farligt stor mängd choklad ska du alltid kontakta veterinär akut. Din hund behöver isåfall kräkas så snart som möjligt.

Lycka till!

Veterinären svarar om Hund

 • Våran hund haltar och verkar yr!

  Hej! Våran hund värkar yr o vinglar när han går. Kan ha ha fått i sig råttgift ? Om hur ska vi behandlande han då måste vi uppsöka en veterinär ?

  meta_agneta

  Av: meta_agneta

 • Idegran

  Hej! Mina två hundar kom in med någon kvist Idegran som de hittat. Inga röda bär kunde jag se. Tror att de bara har tugat på den men vet att den är giftig. Ska jag vara observant på någon reaktion?? Hilsen/Majvi

  Majvi Niveborn

  Av: Majvi Niveborn

 • Plötsligt kraftigt dräglande

  Hej, har en valp på 11 veckor som plötsligt började drägla oerhört kraftigt, som om det rann vatten ur munnen på henne. Kan det bero på att hon ätit nåt olämpligt eller bör man kolla upp henne?

  claire_lieberath

  Av: claire_lieberath

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons