Chip kastrering mm.

Hej!
Vi har en liten kille på 7 månader som chip kastrerades för en vecka sedan, (Shih tzu)
Kan man verkligen jämföra detta med operativ kastrering så att man vet hur hunden blir om man opererar honom definitivt?
Vår valp har även sedan vi fick hem honom varit mycket besvärlig med maten, vi har prövat det mesta, just nu färskfoder.
Han äter inget på morgonen och det gör att han får gallkräkningarna som han just nu får Andapsin för.
Jag ger honom det på morgonen och som idag är klockan 17.00 och jag har inte fått i honom mer än en tugga färskfoder, och så här brukar det vara.
Kan jag bara låta honom vara och att han får äta sent på kvällen ca 21.00 om han vill?
Jag är rädd att han inte får i sig det hans lilla kropp behöver.
Han är pigg och verkar nöjd, vikten hoppar upp och ned med 100/150 gr.
Innan han fick Andapsin så fick han tre ringar Frolic, det var det enda jag lyckades få i honom.
Jag vet att det inte är så bra foder, men tyckte att det var bättre än att han kräktes, vad tycker Du?
Har även hört att matlusten kan bli bättre efter en kastrering, stämmer det?
Jobbigt med en matvägrande hund, då mina tankar finns vad som kan passa honom så att han äter lite.
Veterinären sa att det finns hundar som har aneroxia, men han älskar tuggpinnar, skinka, leverpastej mm, men det brukar han inte få då han äter så dåligt.
Jag har även provat att servera maten tre ggr /dag, låta den vara framme en halvtimma
och sedan ta bort den.
Han åt ytterst lite på tre dagar, fjärde dagens fm kräktes han väldigt mycket och fick kalvsylta.
Nu finns torrfoder alltid framme, men han rör det aldrig!
Snälla ge mig råd, min förhoppning nu är att en biverkan på kastrering ska bli min räddning!  MATLUST!

Veterinären svarar

Hej!
Ja, kemisk kastration med sk Suprelorin-chip är lika bra som en kirurgisk kastrering. Jag tycker dock du ska kolla in på FASS för mer information. Bl a är det ju så att det tar tid innan chippet börjar så sin verkan. Detta beror på att man påverkar kroppens feedbacksystem för testosteron (det manliga könshormonet) och det tar tid. Chippet verkar ca 6 månader enbart. Det betyder att vill man ha ett bestående resultat så behövs en kirurgisk kastration förr eller senare.

Jag tycker inte du ska vara så orolig för din unghannes ointresse för mat. Han är just nu i puberteten och har troligen mycket testosteron som snurrar runt i kroppen. Testosteron är till för att han ska vara intresserad av att skapa ett revir och träffa tikar. Inte vara intresserad av att äta. På så vis är testosteron en aktivitetshöjare och aptitdämpare. Unga hanar brukar därför vara ganska ointresserade av mat. Problemet för din hund är däremot att han får symptom av sitt ointresse, nämligen magkatarr och gallkräkningar. Botningen för detta är delvis Andapsin, men han måste också äta. Lite och ofta. Detta för att om hans mage är tom för långa perioder så får han ökad syra. Andapsinet skyddar bara mot syrans verkningar så att han inte får magsår.

Mitt råd är därför att tills vidare ge honom små portioner av mat som är snäll för magen. Både Hill’s, Specific och t ex Royal Canin har bra sådana foder. Det är sk veterinärfoder och finns både som blötfoder och torrfoder. Troligen gillar din hund blötfodret bättre.

När kastreringen börjar “verka” tror jag att du kommer märka att hans intresse för mat ökar. Kanske får du då motsatt problem, att han vill äta hela tiden. Då är det viktigt att du går över till ett smalare foderalternativ och börjar mäta upp hans mat ordentligt så att han inte drar på sig fetma redan i tidiga år.

Lycka till!

Hittade du inte svaret på din fråga, eller har du ytterligare funderingar?

Fråga våra veterinärer genom ett videomöte på FirstVet. Läs mer och boka ett videomöte här.

Veterinären svarar om Hund

 • jakt efter operation

  Hej! När kan jag börja träna och jaga med min hund efter en livmoderoperation.Livmoder och äggstockar borttagna.Opererades den 11augusti och hon ser pigg och alert ut.Såret fint! Gråhund! Av: Kent

  kent64

  Av: kent64

 • Kastrerad hanhund

  Hej, vi kastrerade vår 5- årige Rottweilerhane för en vecka sedan. Det som är konstigt är att idag 8 dagar efter kastreringen så ser det ut som att testiklarna är tillbaka, om jag känner på pungen så verkar det som där är något där inne. Vad kan det var och brukar det vara så här? MVH //Ann-Louise

  ann-louise_johansson

  Av: ann-louise_johansson

 • kastrerad tik

  Hej För ca 1 månad sen kastrerades min chihuahua tik 4 år pga att hon blev skendräktig. Nu undrar jag varför hon fortfarande märker rivit när vi är ute,är det ett invant beteende hon har? Mvh Maria

  maria_finnholm_fd_hofmeijer

  Av: maria_finnholm_fd_hofmeijer

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Kronisk återkommande diarré

  Hej Vi söker all tänkbar hjälp som finns att fås. Vi har en Golden på 8 år. För ca 6 veckor sedan fick han hårt ihållande diarré. Inget av de vanliga kurerna fungerade utan vartenda vatten och matbit som gick in kom snabbt ut. Efter 10 dagar sjönk allmäntillståndet snabbt…

 • Nexgard

  Hej! Min hund har fått nexgard eftersom den gick på metacam. Nu glömde jag att ge efter den fjärde veckan, så de har gått sex veckor mellan tabletterna. Trots det hittade jag inte en enda fästing. Tror ni jag kan fortsätta ge var sjätte vecka istället för var fjärde?

 • Spolmask

  Om min valp inte visat någon symtom eller jag sett att den har maskar i avföringen. Så en morgon bajsar min valp en hel skål med levande fullvuxna maskar sitter även kvar en del som hon inte får ut. Jag tar ett papper och hjälper till. Har även en valp…

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären

Handla på VetZoo.se

Rody hamsterigloo

Boplats för hamstern och mindre gnagare.

73:- Läs mer och köp »

Prescription Diet Canine i/d Gastrointestinal Health

Hill’s Prescription Diet Canine i/d Gastrointestinal Health är ett mycket lättsmält veterinärfoder…

Från 209:- Läs mer och köp »