Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Videomöten med veterinär eller specialist direkt i din mobil, surfplatta eller dator.

 • ✓ Legitimerade veterinärer & specialister
 • ✓ Snabb diagnos eller remiss
 • ✓ Öppet alla dagar 09-24
 • ✓ Kostnadsfritt med djurförsäkring
 • ✓ 98,5% nöjda kunder

Registrera dig här

FirstVet - Din veterinär på nätet

Registrera dig på webben eller i någon av våra appar

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Det är kostnadsfritt att skapa ett konto.

Annons

Chip kastrering mm.

Hej!
Vi har en liten kille på 7 månader som chip kastrerades för en vecka sedan, (Shih tzu)
Kan man verkligen jämföra detta med operativ kastrering så att man vet hur hunden blir om man opererar honom definitivt?
Vår valp har även sedan vi fick hem honom varit mycket besvärlig med maten, vi har prövat det mesta, just nu färskfoder.
Han äter inget på morgonen och det gör att han får gallkräkningarna som han just nu får Andapsin för.
Jag ger honom det på morgonen och som idag är klockan 17.00 och jag har inte fått i honom mer än en tugga färskfoder, och så här brukar det vara.
Kan jag bara låta honom vara och att han får äta sent på kvällen ca 21.00 om han vill?
Jag är rädd att han inte får i sig det hans lilla kropp behöver.
Han är pigg och verkar nöjd, vikten hoppar upp och ned med 100/150 gr.
Innan han fick Andapsin så fick han tre ringar Frolic, det var det enda jag lyckades få i honom.
Jag vet att det inte är så bra foder, men tyckte att det var bättre än att han kräktes, vad tycker Du?
Har även hört att matlusten kan bli bättre efter en kastrering, stämmer det?
Jobbigt med en matvägrande hund, då mina tankar finns vad som kan passa honom så att han äter lite.
Veterinären sa att det finns hundar som har aneroxia, men han älskar tuggpinnar, skinka, leverpastej mm, men det brukar han inte få då han äter så dåligt.
Jag har även provat att servera maten tre ggr /dag, låta den vara framme en halvtimma
och sedan ta bort den.
Han åt ytterst lite på tre dagar, fjärde dagens fm kräktes han väldigt mycket och fick kalvsylta.
Nu finns torrfoder alltid framme, men han rör det aldrig!
Snälla ge mig råd, min förhoppning nu är att en biverkan på kastrering ska bli min räddning!  MATLUST!

Veterinären svarar

Hej!
Ja, kemisk kastration med sk Suprelorin-chip är lika bra som en kirurgisk kastrering. Jag tycker dock du ska kolla in på FASS för mer information. Bl a är det ju så att det tar tid innan chippet börjar så sin verkan. Detta beror på att man påverkar kroppens feedbacksystem för testosteron (det manliga könshormonet) och det tar tid. Chippet verkar ca 6 månader enbart. Det betyder att vill man ha ett bestående resultat så behövs en kirurgisk kastration förr eller senare.

Jag tycker inte du ska vara så orolig för din unghannes ointresse för mat. Han är just nu i puberteten och har troligen mycket testosteron som snurrar runt i kroppen. Testosteron är till för att han ska vara intresserad av att skapa ett revir och träffa tikar. Inte vara intresserad av att äta. På så vis är testosteron en aktivitetshöjare och aptitdämpare. Unga hanar brukar därför vara ganska ointresserade av mat. Problemet för din hund är däremot att han får symptom av sitt ointresse, nämligen magkatarr och gallkräkningar. Botningen för detta är delvis Andapsin, men han måste också äta. Lite och ofta. Detta för att om hans mage är tom för långa perioder så får han ökad syra. Andapsinet skyddar bara mot syrans verkningar så att han inte får magsår.

Mitt råd är därför att tills vidare ge honom små portioner av mat som är snäll för magen. Både Hill’s, Specific och t ex Royal Canin har bra sådana foder. Det är sk veterinärfoder och finns både som blötfoder och torrfoder. Troligen gillar din hund blötfodret bättre.

När kastreringen börjar “verka” tror jag att du kommer märka att hans intresse för mat ökar. Kanske får du då motsatt problem, att han vill äta hela tiden. Då är det viktigt att du går över till ett smalare foderalternativ och börjar mäta upp hans mat ordentligt så att han inte drar på sig fetma redan i tidiga år.

Lycka till!

Veterinären svarar om Hund

 • vad kostar kasrering

  hej jag har en han hund som troligtvis är närmare sju år, och han är väldig jobbig när han känner att tikar löper, fast vi bor i en liten by, och jag brukar unvika att gå på vägen, det är nästan ohållbart detta, nu undrar jag vad en kastrering kostar, för honom.

  lillan1949@hotmail.se

  Av: lillan1949@hotmail.se

 • hormonkänslig

  Min tik 6år, schnauzer, är en lugn o trevlig hund från löpet, och 2,5 månad framåt. Sen vänder allt, hon är stressad, vill jaga allt som rör sig, kastar sig efter bilar, cyklar, andra hundar..... Blir väldigt utåtriktad. Svår att aktivera, kan inte koncentrera sig på uppgifter. Börjar dra i kopplet. Så här har hon varit sen första löpet.vår veterinär säger att det inte går att ge homoner, för då får hon tumörer. Vad göra?

  74963gulli

  Av: 74963gulli

 • Kastrering/sterilisering av tik

  Hej! Jag tänkte kastrera eller sterilisera min 2,,5 års tik. Numera kan man via titthål ta bort äggstockarna. Om man gör detta har man då tagit bort risken för livmoderinflammation? Det hade ju varit skönt att göra en titthålsoperaton istället för en större operation där man tar bort livmodern.

  carina_malmberg

  Av: carina_malmberg

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Valp 6 mån Bajsning

  Hej Har en 6 mån huskytik som äter taste of the wild torrfoder. Vi ger henne ungefär 6-7 dl om dagen. Morgon och kväll. Hon får alltid något ben att tugga på också. Hur ofta är det normalt att hon ska bajsa om dagen för att det ska vara ok?…

 • Valp 6 mån Bajsning

  Hej Har en 6 mån huskytik som äter taste of the wild torrfoder. Vi ger henne ungefär 6-7 dl om dagen. Morgon och kväll. Hon får alltid något ben att tugga på också. Hur ofta är det normalt att hon ska bajsa om dagen för att det ska vara ok?…

 • Hej (VIKTIGT)

  Våran hund är 8 månader nu och det är en shitzu blandat med malteser helt plötsligt efter jag och hunden lekte i baksidan av huset i snön och sprang när vi kom in märkte jag att han gick snett med benet?

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2018 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons