Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Behandlings alternativ vid systemisk histiocytos

Hej!
Jag har en 7-årig labradorhane som med största sannolikhet har drabbats av systemsik histiocytos. Förrutom hudengagemang även spritt till inre organ f.a. lungor. Biopsisvar väntas till nästa ve. Behandling med cortison har påbörjats. Finns det något annat rimligt behandlingsalternativ att rekommendera? Hur ser prognosen ut? Jag har en bra veterinärkontakt men vid allvarlig sjukdom känns det bra med en second opinion därav denna fråga.

Veterinären svarar

Hej!
Detta är tack och lov en ovanlig sjukdom. Tumörliknande men ändå inte en klassisk tumör utan troligen någon form av bristande kontroll av immunförsvaret.
Jag har ingen egen erfarenhet av sjukdomen men kortison brukar vara förstahandsval. Det finns andra immunsystemsdämpande mediciner tex Azathioprin och Cyclosporin som kan tänkas ha effekt. De brukar i så fall användas tillsammans med kortison. Jag har anvät båda medicinerna tillsammans med kortison för att behandla andra sjukdomar och har ofta varit nöjd med resultatet och jag har aldrig sett någon allvarlig biverkning.
Jag har haft svårt att hitta bra uppgifter om prognosen men den anses vara tveksam dvs många avbryter behandlingen och låter hunden somna in men det finns fall där hunden klarat sig länge på medicinering. Vad jag förstår så kräver dock de flesta hundar med systemisk histiocytos livslång behandling eller i alla fall återkommande perioder med behandling under mycket lång tid.
Lycka till med behandlingen.

Veterinären svarar om Hund

 • Hanhund har knöl på snoppen

  Hej! Jag har en Cairnterrierhane på 9 år som har en liten hård knöl framme på snoppen, precis vid kisshålet. Vad kan detta vara? Cancer...fettknöl?? Mvh Maria

  maria_kokot

  Av: maria_kokot

 • Liten knöl

  Jag har upptäckt en liten knöl på buken bredvid en spene på min 8-åriga blandtik. Den är ungefär som en ärta i storlek. Den sitter under huden och rör sig inte när jag flyttar skinnet. Vad kan det vara. Ska jag avvakta och se om den ökar i storlek eller förändras på annat sätt eller bör jag söka veterinär omgående.

  solhannamarg

  Av: solhannamarg

 • Ljuvertumör

  jag har nyss upptäckt en tumör på min 8:à åriga pudeltik. En del säger att jag skall ta bort den en del säger tvärt om jag tänkte att om det är en elakartad så kanske jag kan stoppa spridningen men en del säger att jag kan vänta o se om den växer och/eller sprider sig Skall sägas att min hund är hur pigg som helst o har inte ont

  Susannevallda

  Av: Susannevallda

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Jeg er lei av å sitte

  Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

 • funnet uten å snyte på Internett

  Går du ofte til selskaper som er engasjert i installasjon eller utskifting av bad?

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons