Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Bandage på klyven klo?

Hej! Min amstafftik har lyckats få en sprucken klo höger fram. Sprickan går på ovansidan mitt på, dock inte hela vägen upp mot nagelbandet. Så, jag har rengjort med klorhexidin, satt bomull o bandage ,så får hon även ha krage . (annars sliter hon bort bandaget).

Frågan är då; Hur ofta bör jag byta bandaget? Och; Kan det bli infektion om bomullen blir blöt från klorhexidinet trots att det är bakteriedödande? När det blir instängt o så från bandaget kanske de kan bli nå ? .. Tänker att eftersom den inte spruckit hela vägen upp borde den växa ut igen, bara jag håller rent o ser till så hon inte kan komma åt o slicka.. kan jag fixa detta hemma eller måste jag ta hon till veterinär så dom får dra bort klokapesln ändå?

Veterinären svarar

Hej Kim
Om sprickan i klokapseln inte går ända upp till klofalsen så finns det en möjlighet att få det att läka utan att bli infekterat.
Du gör redan det mesta, för det viktigaste är krage och hålla det torrt och rent. Du ska inte ha bandage på, för då ökar risken för infektion. Tvätta istället med klorhexidinlösning morgon och kväll och torka torrt efteråt med en fön tex. När du går ut skall du ha en skyddande sko på så det inte blir fuktigt.

Dessutom ska du klippa klon så kort det går och fila flisorna. Då minskar risken att det går sönder mer.

Om det börjar lukta från klon eller det börjar produceras sekret, klofalsen blir röd eller svullen, då ska du åka till veterinären med din hund.

Lycka till!

Veterinären svarar om Hund

 • Svullen tå

  Hej! Min 15 veckor gamla fransk bulldog har gjort illa tån, troligtvis fastade hon någonstans och skadade den. Detta hände i torsdags och hon haltar ibland men tån är lite svullen. När man tar i den så tar hon bort tassen. Men hon är annars helt som vanligt med aptiten och humöret på topp. Har varit hos veterinären och dom bad oss avvakta, men eftersom tån nu är svullen så vet jag inte riktigt vad…

  Vera larsson

  Av: Vera larsson

 • Bruten klo.

  Hej, min hund har brutit en klo på framtassen och nu sitter den lite löst. Det blöder inte jättemycket, men en del. Kan jag klippa av klon längre in och stoppa blödningen med potatisstärkelse eller är det för riskabelt? Sprickan sitter ganska långt in på klon. mvh Love

  Love Nystam

  Av: Love Nystam

 • sensträckning

  Hej mina hundar har bråkat lasa apso,sen kunde inte min lilla tik inte resa sig på bakbenen,har känt o sträckt klämt på rygg o benen verkar inget brutet,när jag ställer henne upp så åker det vänstra bakbenet inåt kan stå en liten stund med stöd av mig ,gör en sträckning så att hon inte kan gå.mvh ulla

  totteulla

  Av: totteulla

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Jeg er lei av å sitte

  Jeg er lei av å sitte hjemme med sykdommen min. Jeg skal ingen steder de neste ukene. Han ønsker å gjøre noe og tjene penger på det. Kan du gjøre det hjemme? Gi oss beskjed hvis du vet, jeg er veldig takknemlig for deg.

 • funnet uten å snyte på Internett

  Går du ofte til selskaper som er engasjert i installasjon eller utskifting av bad?

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons