Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

B-vitamin Forte

Hej!

Jag har en fråga ang att ge Apotekets B-vitamin Forte till hund.
Jag gav tidigare ett B-vitamin preparat för hund till min hund för att det var effektivt att hålla borta fästningarna, tyvärr var jag dock tvungen att sluta ge henne det för två år sedan då det innehåller öljäst och min hund visa sig vara allergisk mot jäst.
Så läste jag för ett tag sedan här inne att man kan ge B-vitamin Forte till hunden och blev jätteglad och tänkte att jag ska prova det, men sen läser jag att en annan av era veterinärer i en annan fråga säger att man INTE ska ge B-vitamin som är till människa till hund, så nu blir jag förvirrad.
Två olika veterinärer knutna till den här sidan säger två helt olika saker, så vad gäller egentligen?
Kan jag ge B-vitamin Forte till min hund och i så fall hur mycket? Hon väger mellan 16-17 kg.

Vänligen
/ Gullan

Veterinären svarar

Hej Gullan!

B-vitamin Forte är ett humant kosttillskott som säljs via apoteket. Tabletten innehåller en kombination av B-vitaminer och sammansättningen är anpassad för människa (se RDI). Som det även står på förpackningen kan B-vitamin tillskott inte ersätta en fullgod diet och dagligt rekommenderat intag bör inte överskridas.

Det samma gäller även hund. Om hunden äter ett kvalitetsfoder och är frisk så har den sitt dagliga B-vitaminbehov täckt. B-vitamin tillskott kan dock ges till hund vid olika sjukdomar som kan medföra B-vitaminbrist och då kan humana preparat användas, dock med anpassad dos efter djurets behov.

Överintag av B-vitamin kan uppstå om kosttillskott ges när kroppens behov redan är täckt. B-vitamin överintag kan vara skadligt (Niacin (B3) och vitamin B6 kan ge förändring på bl.a. kärl, hud och nerver) men utgör som regel inget problem eftersom kroppen är bra på att eliminera överskjutande B-vitamin via urinen. Men det betyder i princip också att det inte ger kroppen något extra att få i sig mer B-vitamin än vad kroppen har behov av.

Att höga nivåer av B-vitamin i blodet skulle repellera fästingar är inte vetenskapligt bevisat. Det finns en del hundägare som upplever att det har effekt mot fästingar och därför använder olika B-vitamin tillskott till sina hundar. Det står dig fritt att prova detta.

Vi veterinärer (och läkare för den saks skull) kan ha lite olika inställning till alternativa behandlingsmetoder som inte är vetenskapligt säkerställda.
Personligen håller jag mig neutral i frågan. Det är upp till dig vad du vill prova, men det kommer inte ske på min inrådan och jag kan inte guida dig till en dosering utan att ha belägg för varför jag föreslår den dosen. Likaså om man vill testa bärnstenshalsband el dyl är det ett fritt val. Du bör dock gå igenom hundens päls noga dagligen och ta bort eventuella fästingar direkt.
Jag tycker personligen att man först och främst ska använda de spot on preparat, halsband och tabletter som finns godkända som läkemedel mot fästingar.

Somliga kollegor kan vara mer positivt inställda till icke-vetenskapligt fastställd alternativ medicin, somliga kan vara mer restriktivt inställda. Så länge tillräcklig vetenskap saknas kan dock ingen av oss vara tvärsäker, men vi kan lyfta fram ev. risker och ev. kontraindikationer.
Detta är anledningen till att du kunnat hitta lite olika svar i frågelådan. Vid vissa sjukdomar finns det klara belägg för B-vitamin tillskott, vid fästingar finns det däremot bara olika åsikter. Man kan välja att lyfta den lilla men dock existerande risken för överdosering, eller så kan man komma med ett doseringsförslag som man inte vet om fungerar men somliga hundägare brukar ge.
Vill du ha ett sådant doseringsförslag så hänvisar jag till tidigare frågor där det getts av involverad veterinär.

Hoppas mitt svar gav en lite mer nyanserad bild av orsaken till de olika svaren!

Veterinären svarar om Hund

 • Olika alternativ på fästingmedel

  Hejsan, jag kikar på olika alternativ på fästingmedel till min hund, men det känns lite som en djungel. Vad ska jag välja?

  Ellinor_0211

  Av: Ellinor_0211

 • Exspot?

  Hej! Hur länge kan man ge Exspot? Jag har en Shih Tzu blandning på Snart 3 år som jag gett Exspot vet spot on nu i fyra omgångar! Jag undrar om man kan ge Exspot hela fästingsäsongen, det kan ju bli 7-8månader, är rädd att det blir för mycket gift

  Ullaeva

  Av: Ullaeva

 • Kal fläck efter fästing?

  Hej! Vi har en blandrashund på sex månader som har en kal fläck över ögat. Vi tror att vi i somras tog vi bort en fästing just där och efterhand så har pälsen tunnats ut. Jag har trott att den skulle komma tillbaka, men tycker nu att fläcken ökar i omfång. Den är fortfarande relativt liten (som en femtioöring), men jag vet inte vad jag ska göra. Hon har inte någon speciell klåda, det är…

  Jess-1

  Av: Jess-1

Fler frågor om Hund

Forum Hund

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons