Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Avlivning?

Hej,
Har en hanhund (papillon/chihuahua) på snart ett år som två veterinärer gett oss rådet att avliva pga stress. För att ta det från början hämtade jag och min sambo honom hos en väldigt oseriös uppfödare. Milo, som han heter va då nio veckor och hade aldrig varit utanför lägenheten. Han bodde i ett rum med fem andra tikar, utan syskon och/eller mamma. Såhär i efterhand har vi ju insett att allt inte stod rätt till, speciellt som uppfödaren inte längre går att få tag på. Vi skulle antagligen inte ha köpt honom men man tycker synd om, man vill rädda… Ja lätt att vara efterklok helt enkelt.

Från dag ett har vi haft problem med honom. Diarré, eksem och utslag kom inom en vecka. Eftersom han aldrig varit ute va allt läskigt, och allt som är läskigt skäller man på. Med mycket träning har det blivit mycket bättre, det som fortsätter att vara hans problem är all stress.

Han har otroligt svårt att koppla av. Händer det inte något hemma hela tiden skäller han. Får han ingen respons snurrar han runt i cirklar och biter sin svans eller sätter sig och sliter i svansen. Han kan också hoppa på våran andra hund och “rida”.  Annat som stressar honom är mat. Äter vi och han inget får skäller han.  Vi har Adaptil men det verkar inte fungera.

Ute i koppel är han som en raket, går man inte tillräckligt fort drar han tills han inte får luft, då har vi ändå sele på honom. Ser han en hund gör han utfall på våran andra hund. Det har gått så pass långt att den andra hunden, Cliff, svarar och de ryker ihop ordentligt. Nu senast fick vi uppsöka veterinär då Cliff skadade ögat när de bråkade.  En gång har Milo lyckats slita sig vid ett hundmöte och hade inte den andra hundägaren lyft upp sin hund så vågar jag inte ens tänka på vad som hade hänt. 

Tyvärr är det inte bara hundar han blir agressiv mot. Han blev rädd för en joggare en gång som han stack efter och försökte bita. Tuggar han på något han inte får och man ska ta det kan det hända att han gör utfall. När han var mindre morrade han så fort han bar honom eller satte på sele. Det har dock blivit bättre och han är oftast tyst när selen ska på, han blir dock väldigt låg.

På nätterna har har vi haft båda hundarna i hallen eftersom Milo mer än gärna kissar i vardagsrummet titt som tätt. Men de senaste veckorna har vi fått ha det öppet då hundarna ryker ihop.

Det har gått så långt att jag vägrar gå ut med båda hundarna tillsammans, jag undviker vägar där jag kan träffa folk och då speciellt hundar. Det är inte roligt att ha hund helt enkelt. Grannar klagar på hans skällande. Har försökt gå unghundskurs på hundens hus med Milo, han skällde sig igenom hela kursen. Fick sitta bakom ett skynke med honom eftersom han inte kunde varva ner.

Vi har nu pratat med två olika veterinärer, på två olika ställen och båda anser att man för Milos skull borde fundera på avlivning. Den ena veterinären ansåg att en kastrering inte skulle hjälpa då Milos problem sitter så rotat. Borde han få somna för gott?

Veterinären svarar

Hej!
Vilken oerhört tråkig situation! Varken ni eller Milo eller er andra hund mår bra. Som du själv skriver är det inte roligt att ha hund och det säger mycket om hur du upplever det.
Milo har det väldigt jobbigt med sig själv och omvärlden och han har inte ett bra liv.
Ni verkar ha gjort det ni kan för Milo och jag håller helt med de andra veterinärer ni har rådfrågat att det bästa vore att ta bort Milo. Tyvärr.

Vänliga hälsningar/Ulrika Evans, Leg vet

Veterinären svarar om Hund

 • Kollektivtrafik

  Hej, detta kanske inte är en veterinär fråga! Men vet inte vem jag annars ska fråga! Min hund är nu 8 månader och gnäller/ylar när vi åker buss,spårvagn och tåg! Detta gjorde han inte för 1 månad sen! Jag tror det kan vara spökåldern! Men hur kan jag få honom att bli lugn och tyst?

  cornelia_rygren

  Av: cornelia_rygren

 • Avlivning?

  Hej, Har en hanhund (papillon/chihuahua) på snart ett år som två veterinärer gett oss rådet att avliva pga stress. För att ta det från början hämtade jag och min sambo honom hos en väldigt oseriös uppfödare. Milo, som han heter va då nio veckor och hade aldrig varit utanför lägenheten. Han bodde i ett rum med fem andra tikar, utan syskon och/eller mamma. Såhär i efterhand har vi ju insett att allt inte stod rätt…

  Jeliten

  Av: Jeliten

 • Underaktiverad hund?

  Hejsan, Vi är en familj som för nio år sedan skaffade en så kallad tollare (nova scotia duck tolling retriever). Han har alltid varit en ganska orolig/rädd hund, framförallt när det blir mörkt då han kan skälla på/morra åt nästan vad som helst i huset; en stol, ett bord, vedhyllan... När vi är ute och går kollar han ständigt bakåt och runt omkring sig och undviker att gå nära vägen om bilar passerar. När han…

  elincarlsson

  Av: elincarlsson

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2024 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.