Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Angående fästingmedlet Fixiodida

Jag undrar om det är eller ska vara så att min hund trots medlet har flera fästingar ,varje dag då är man ju lika orolig fast man har inhandlat detta!Är ju ganska dyrt och jag tar högsta dos,vilket medel skulle Du som Veterinär rekomendera!
Väldigt tacksam för lite vägledning i denna djungel av preparat!
MVh
Agneta Stenfell

Veterinären svarar

Hej Agneta!

Det finns inga vetenskapliga belägg för att Fixodida fungerar. Det är dock upp till dig som djurägare vad du väljer att använda och om du vill välja bland naturmedel och homeopatiska preparat etc så kan jag tyvärr inte råda dig.

De enda fästingmedel jag som veterinär kan rekommendera dig är de som säljs via apoteket. De är läkemedel och har därmed blivit vetenskapligt testade och funna effektiva mot fästingar. Det innebär även att tänkbara biverkningar har studerats och registrerats. De fästingmedel som finns i Sverige är alla att betrakta som säkra och biverkningsfrekvensen är låg. Dock finns det djur som tål somliga preparat bättre än andra, vilket inte bara gäller fästingmedel utan alla läkemedel.
Hundens vikt kan begränsa valet av somliga medel så det är viktigt att upplysa apotekspersonalen om vad din hund väger för att köpa rätt preparat.

Personligen hade jag nog valt Seresto halsband eller Bravecto tablett, men det finns individuella skillnader vad som fungerar bäst från hund till hund. Seresto är receptfritt, medan Bravecto är receptbelagt.

Hoppas mitt svar var till hjälp!

Veterinären svarar om Hund

 • Haltar

  Min hund kom nyss in 1/8 kissade runt knuten Haltar nu,o varm nos?? Hittar inget fel?ont om tass? Vad tror du det är?nässlor,bett?

  hundägaren

  Av: hundägaren

 • Sår efter färting kanske

  Hej! Min hund har fått ett bett från en fästing för ett par dagar sen tror vi och har fått ett stort sår under hakan. Vad tror du att det är och vad ska vi göra? Behöver vi åka in till veterinären? Med vänlig hälsning, Frida Jonsson

  frida_jonsson

  Av: frida_jonsson

 • Fästingar

  Hej! Jag heter Filippa och jag har en snart 3-årig Berner Sennen hund. Nu när sommaren satt igång så har jag lagt på frontline på henne. Idag hittade jag en ganska stor fästing på bakbenet, jag tog bort den och det är en liten knöl kvar efter? Är det för att nåt ben av fästingen sitter kvar? Och även fast jag har frontline på henne kan jag ha ett fästinghalsband också eller kan det påverka…

  filippahallin

  Av: filippahallin

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons