Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga gratis på FirstVet.se

GÅ TILL FIRSTVET

FirstVet finns som app för Iphone, Ipad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Aktivt kol i "husapoteket"?

Jag gillar att vara förberedd för att slippa oroa mig om det skulle hända något. Så för att slippa situationen där jag panikslagen ska försöka nå en veterinär mitt i natten undrar jag:

Är det en god ide att inhandla aktivt kol och ha hemma om ens hund skulle sätta i sig något olämpligt? Har en hund som tyvärr gärna vill smaska i sig det ena och det andra. Så att man kan börja att ge kol medan man samtidigt försöker få tag på någon veterinär. (Inte alltid det lättaste på obekväm arbetstid)

Vad är det för doser till hund och katt? Har för mig att det bara stod dosering för människa på flaskan??
Finns det nån generell grupp av ämnen när man kan ge det? Hur snabbt ska man ge det för att det ska vara någon ide? Kan det någonsin göra mer skada än nytta?

Tack på förhand

Veterinären svarar

Hej!
Det kan vara en god idé att ha medicinskt kol hemma. Dosen är 1,5-2 g i 10 ml vätska per kg kroppsvikt.
Kol är relativt ofarligt, du ska dock inte ge det om din hund inte är helt medveten, den kan andas in kolet och få en otäck lunginflammation. Om man ger kol för fort kan det göra att djuret kräks. Kol fungerar inte om hunden fått i sig alkohol, litium, nitrater, petroleumprodukter eller syror eller basiska medel.
Hoppas du fick svar på dina frågor!
 

Veterinären svarar om Hund

 • Våran hund haltar och verkar yr!

  Hej! Våran hund värkar yr o vinglar när han går. Kan ha ha fått i sig råttgift ? Om hur ska vi behandlande han då måste vi uppsöka en veterinär ?

  meta_agneta

  Av: meta_agneta

 • Idegran

  Hej! Mina två hundar kom in med någon kvist Idegran som de hittat. Inga röda bär kunde jag se. Tror att de bara har tugat på den men vet att den är giftig. Ska jag vara observant på någon reaktion?? Hilsen/Majvi

  Majvi Niveborn

  Av: Majvi Niveborn

 • Plötsligt kraftigt dräglande

  Hej, har en valp på 11 veckor som plötsligt började drägla oerhört kraftigt, som om det rann vatten ur munnen på henne. Kan det bero på att hon ätit nåt olämpligt eller bör man kolla upp henne?

  claire_lieberath

  Av: claire_lieberath

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Application of vacuum technology

  Application of vacuum technology

  Metallurgical industry: The vacuum technology used in the metallurgical industry includes molten steel vacuum processing, vacuum melting, vacuum induction melting, induction shell melting, vacuum arc remelting, etc. Among them, the vacuum treatment of molten steel is a very important aspect of the metallurgical industry. This technology…

 • Vilka hundtillbehör ska man välja.

  Jag har fått ett ett presentkort på 100 kr från https://hundshoppen.se och undrar vilka hundtillbehör jag borde prioritera att köpa nu när min lilla valptax kommer! Kom med förslag!

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons