Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Advocado

Hej!
På internet står det att advocado innehåller ett giftigt ämne - persin. Hur mycket finns det i en normalstor frukt? Ger den mängden symptom och skador på hunden?
Tacksam för svar.
MVH
Ingela Wikström-Johansson

Veterinären svarar

Hej Ingela!

Jag har ingen uppgift på vilka mängder persin som är giftiga för hund eller vilka mängder som finns i en avocado. Det verkar som persinkoncentrationen ska vara högst i fruktens skal och blad.

Jag tror även det råder en del osäkerhet omkring hur giftigt avocado/persin är för hundar. Persin är ett fettsyrederivat som har rapporterats kunna vara giftigt för bland annat fåglar, hästar, marsvin, kaniner. Det kan både påverka hjärtat och mag-tarmkanalen.

Mitt råd är att hålla hunden borta från avocado. Det är ändå inte en föda som hunden äter i naturen så det finns ingen anledning att ge hunden det. Det är ju även lätt att hålla avocadofrukter borta från hunden i hemmet.

Prova eventuellt ring till giftinformationscentralen för mer info.

Veterinären svarar om Hund

 • Våran hund haltar och verkar yr!

  Hej! Våran hund värkar yr o vinglar när han går. Kan ha ha fått i sig råttgift ? Om hur ska vi behandlande han då måste vi uppsöka en veterinär ?

  meta_agneta

  Av: meta_agneta

 • Idegran

  Hej! Mina två hundar kom in med någon kvist Idegran som de hittat. Inga röda bär kunde jag se. Tror att de bara har tugat på den men vet att den är giftig. Ska jag vara observant på någon reaktion?? Hilsen/Majvi

  Majvi Niveborn

  Av: Majvi Niveborn

 • Plötsligt kraftigt dräglande

  Hej, har en valp på 11 veckor som plötsligt började drägla oerhört kraftigt, som om det rann vatten ur munnen på henne. Kan det bero på att hon ätit nåt olämpligt eller bör man kolla upp henne?

  claire_lieberath

  Av: claire_lieberath

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons