Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

15-årig tik har börjat uträffa behoven inne

Hej!
Jag har försökt hitta tidigare inlägg på min fråga men inte hittat det, därför skriver jag till dig som veterinär.

Vi har en Sibirisk Husky-tik som närmar sig 15 år. Hon har alltid varit lätt att ha att göra med, och sagt till när hon måste kissa eller bajsa. I värsta fall (när ingen har hört) har hon ibland tryckt ner handtaget och gått ut själv och sedan återvänt in. Vi bor lantligt och tar så långa promenader som hon vill. Hon har alltid varit relativt morgontrött (har kunnat sova till efter kl 10). Hon har fri tillgång till vatten och mat (torrfoder, Nutranuggets), hon har ett hägn på ca 30 kvm utomhus som hon inte föredrar sedan två år tillbaka, hon vill vara inne mest men är glad och “skuttig” när vi går ut, “det är lika roligt varje gång”! Hon är lika glad som hon varit innan, humöret är oförändrat. Jag bedömer henne som en harmonisk hund. Hon har aldrig varit sjuk. En gång blev hon ultraljudsundersökt ifall hon skulle ha blivit med ungar, så var ej fallet. En gång hade hon gjort illa tassen. Annars har hon knappt varit hos veterinären.

Sedan ca två månader har hon dock behövt sitta allt längre innan kiss kommer och småkissar generellt mer när vi är ute.
Hon säger inte till längre när det tränger på utan går bara ner i trapphuset och kissar på stengolvet vid entrén. Trots att vi varit på kvällsrunda vid 23:30 så går hon bara ut ur lägenhetsdörren exv. kl. 7 och kissar, hon ger inte ett ljud ifrån sig fast jag är hemma (jag får springa efter och hinner inte ner för att få på kopplet). Hon har även bajsat på betonggolvet några gånger.
Tidigare har hon under alla år inte behövt kissa eller bajsa (eller hållit sig) 12 tim över natten och ca 8 tim dagtid, vilket är förvånansvärt länge tror jag.
När jag hade henne med till jobbet (kontor i markplan) för en månad sedan så var hon så väluppfostrad och låg på sin dyna, gick och tittade lite i lokalerna då och då. Medan jag satt och fikade 15 minuter hade hon hunnit kissa på två ställen och bajsa på ett tredje, hon gick stillsamt förbi fikarummet men gjorde inget tecken, märkligt.

Jag tycker det blir värre för varje vecka så jag börjar bli orolig. Hennes underlivshygien har blivit slarvigare också.
Är jag en dålig husse som ger henne psykiska problem och att detta är en “protest”? (det trodde jag när jag fikade på jobbet och att hon kände sig utanför)
Är det något somatiskt, urinvägsinfektion eller liknande?
Eller håller hon bara på att bli gammal, är det normalt?

Ser med förväntan fram emot uttömmande svar.

Med vänliga hälsningar
/Torbjörn

Veterinären svarar

Hej Tommy!

Det är en vanlig missuppfattning att hundar kissar inne som protest. Så är inte fallet, så du behöver inte fundera på att du skulle vara en dålig husse, du verkar bry dig mycket om din hund!

Det första man bör kontrollera när en tidigare rumsren hund börjar kissa och bajsa inne är om hunden är sjuk på något sätt. Hormonella sjukdomar ( te x , ) kan leda till att hunden dricker mer och därför får svårt att hålla sig. Problem med njurarna kan också leda till ökad törst och att hunden blir kissnödigare och får svårt att hålla sig. Även urinvägsinfektion kan göra att hunden kissar inne. Påverkan på nerverna som styr avföring och urin kan också göra att hunden kissar och bajsar på fel ställen, då den har svårt att hinna känna när den är nödig. Även senilitet kan göra att en äldre hund börjar bajsa och kissa inne. Det här är några anledningar till att kissa och bajsa inne, det finns fler orsaker.

För att försöka få reda på vad som är orsaken, och för att förhoppningsvis kunna behandla orsaken, så behöver du boka tid till veterinär. Ta med ett morgonurinprov till besöket och mät gärna hur mycket din hund dricker på ett dygn innan besöket.

Jag hoppas att ni hittar orsaken!

Veterinären svarar om Hund

 • Min hund pinkar mycket

  Hej jag har en amstaff /rottis hane som är snart 10 år .Väger ca 38-40 kilo Tycker han börjat dricka mer vatten nu och pinkar mycket mer också . Han har även börjat "flåsa" mer ...i övrigt så tycker jag han är alert ,kan leka mycket osv Har märkt att om han kommer till en ny miljö ,ny människor osv så flåsar han mer och dricker mer...Inget han gjort förut iallafall inte i samma utsträckning…

  joakim_stål

  Av: joakim_stål

 • tandsten på hund

  min älskade s dvärgschnauzer pan fick avlivas för två veckor sedan skulle fyllt 15 år imorgon. hans njurar slutade fungera. för lite mer än ett år sedan togs tandsten bort m narkos ( 7 tänder kvar). han nästan dog så sjuk blev han. kräktes i tolv timmar. sedan gick det ju inte mer pga av att han inte tålde narkosen. fick påpekande av veterinären om detta innan de bestämde f avlivning. kunde jag ha gjort…

  moniqa_ljunggren

  Av: moniqa_ljunggren

 • Skvättande hos äldre tik

  Min chihuahua tik 10 år åkte på rumpan. Efter tvätt och rengöring slutade hon men har nu blivit skvättig, dvs hon släpper droppar av urin när hon går, reser sig osv. Hon har ingen feber, är glad och pigg och äter. Vad göra? Mvh Siv

  Lammetq

  Av: Lammetq

Fler frågor om Hund

Forum Hund

 • Dragselars påverkan på hundar?

  Hej, Har läst en artikel om dragselar för hundar på Djursidan.se - https://djursidan.se/hund/bast-i-test-dragsele-for-hund/ Har dock några funderingar, finns det någon risk med att låta en hund dra med dragsele? Hur ska man tänka om man har valp, när kan man börja dra?

 • Hermafroditism/onormal könsutveckling hos hund

  Hermafroditism är relativt ovanligt och det kan vara svårt att hitta information kring det. Vi har sammanställt information i denna artikel.

 • Intervju med DogBuddy - hjälper dig hitta pålitliga hundvakter

  Nu finns det äntligen ett enkelt och tryggt sätt att hitta en pålitlig hundvakt i din närhet, någon som matchar både dig och din hund.

Gå till forumet om Hund

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
Dog News
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons