Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Utslag på häst

Hej!
Har en unghäst som under två höstar/vintrar får utslag ffa på sidan av kroppen, lite på halsen samt på bakdelen. Det är mest på ena sidan och lite på andra.
Utslagen börjar med hårresning. Där under är en lite (ca 0,5 - 1cm) bula. Efter någon dag blir det en liten sårskorpa men ibland blir skorpan lodrätt avlång.
Hon är i princip aldrig öm på dessa men tycker det är skönt när jag kliar på dom. Om jag tar bort en skorpa fölger hår samt skorpa med och ofta en torr flaga hud. Under är huden ny och rosa.

Hon har inga direkta besvär utan kan ha sadel utan problem (även om det finns bulor under) och hon är relativt fin i pälsen där det inte finns bulor.

Hon har stått i samma stall i många år och ingen annan häst har någonsin haft något liknande.

Jag funderade på om pälsen behöver luftas mer under vintern då hon bär täcke så nu har hon varit utan så mycket som möjligt utan någon nämnbar skillnad.

Hon äter ca 2 kg kraft grov/dag samt fri tillgång till bra grovfoder. Det är en stor unghäst som kan vara lite svår att hålla i hull.

Vad kan det vara (inget jag söker på passar riktigt in) och vad bör jag prova för behandling?

Tack på förhand!

Veterinären svarar

Hej,

Det låter som en hudinfektion. Kanske blir hästen varm under täcket och det blir fuktigt. Då kan vissa hästar få en infektion i huden. Ofta läker det med endast tvätt med klorhexidin schampoo. Man kan tvätta varannan dag och det är en fördel om hästen är klippt runt utslagen. Löddra ordentligt och låt sitta 10 min. Skölj noga och torka huden. Om detta inte blir bättre efter två veckor, kan du be din veterinär ta prover.

Veterinären svarar om Häst

 • Obalans i ämnesomsättningen?

  Hej. Jag har ett travarsto på 14år som har börjat producera extrema mängder stöv i pälsen sen vi bytte stall i maj iår. Stövet är, trots mycket ryktning, såpass mycket att det knutar sig nere i pälsen. Jag undrar om detta kan bero på ohyra i pälsen (har inte sett något som rör sig i pälsen dock), obalans i ämnesomsättningen (och vad man i så fall kan förvänta sig att det är som orsakar det,…

  Trientalis131

  Av: Trientalis131

 • Ärtstora knölar vid skalet

  Hej! Vår ponny har fått tre ärtstora knölar precis bakom skalet. De ömmar mycket och när vi klämde på en av dem kom det ut som maskliknande saker. Vad kan det vara ? MVH Sussie

  Pärliz

  Av: Pärliz

 • tappar päls och man men har inte hår under

  Hej! Jag har en liten sak jag undrar över. Min häst har börjat fälla men på vissa ställen har han ingen päls, bara hud. Igår började han även tappa man vid manken och har väldigt ont där (har har inte ont på övriga ställen på kroppen). Vad kan det bero på? Är det farligt? Han får mycket b-vitamin. Han flyttades för 1,5 månad sedan men han är väldigt lugn och trivs bättre än någonsin i…

  Ollibolli

  Av: Ollibolli

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons