Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

"Trött häst"?

Hej!
Min häst har varit oliksidig ett tag och jag fick en extra hjälp på traven i höstas (slutet av september) med sulor på högersidan av min hovslagare. Det hjälpte kanonbra och han är jämn i muskulaturen nu så vi kan börja jobba ordentligt.

Nu har han precis gått på sin vintervila hela året ut för att komma ikapp igen i både kropp och knopp. Han har nämligen nu börjat bli lite trotsig i galoppen när jag ber honom vara mer rakställd, bockar enstaka tillfällen vilket gör mig lite frustrerad och skjuter ut vänster bog och vill smita undan men absolut inte arbetsskygg utan rör sig med framåtanda.
Nu hypokondriker som jag är så tror jag det värsta att han har ont i ryggen osv men han är jättefin överlag, överlinjen är fint musklad och han välver ryggen fint när jag jobbar honom, mjuk och fin i handen och börjar jobba sig mer på bakdelen och bär sig bättre själv, ej palpöm någonstans i ryggen (tornusutskott & muskulatur genomkänd), över korset/länden eller bakknän, inga problem med sadling eller dylikt, hoppning går bra, bocker ej efter hinder, skrittar och travar på rent, jämt och fint. Min fundering är om han är trött i både muskulaturen (i o med den snabba omställningen i kroppen) samt trött i huvudet. Det här har kommit nu i o med ändringen i musklerna, i somras var han jättefin
Ska tilläggas att han bara är 6 år men sent tagen och gått ganska så intensivt i höst, är fortfarande lite oliksidig/olika stark

Kände att jag behövde lite tips och råd samt ventilera min hjärna. Kanske han bara behöver vila precis som jag efter detta år.

Med vänlig hälsning Caroline

Veterinären svarar

Hej!

Det låter som att din häst kan vara lite muskeltrött och att han inte riktigt orkar. Då är det bra med vila och sedan konditionsträning innan du börjar träna igen. Om problem med trotsighet kvarstår, be en ortoped titta på honom så att han inte har fått ont någonstans. Alla hästar som protesterar har inte ont, vissa har lite svårare att lära sig olika saker och de behöver bygga mer muskler för att orka. Lycka till!

Veterinären svarar om Häst

 • Gör galoppsprång i traven

  Hej! Jag köpte min islandshäst i januari. När han kom va han väldigt stel och har haft väldigt dålig framåtbjudning... Men träningen har gått bra! Och ute är han jätte pigg och framåt! Men i paddocken "dör" han lite. Han är seg och i traven lägger han hela tiden in galoppsprång... Jag är orolig att de är nått han markerar för. Speciellt märks de på volt, då liksom gör han som galoppfattningar då och då.…

  karin_axelsson

  Av: karin_axelsson

 • Mitt 8 åriga fullblodssto har en stor vätskeansamling på ryggen!

  Jag tog in våra hästar för ca 3 veckor sen, och vid ryktandet så upptäckte jag en STOR vätskebubbla precis vid ryggraden ca 10 cm bakom där sadeln slutar.. Jag masserar henne varje dag, men svullnaden går inte ner nått.. Hon gick väldigt orent på vänster bak i ca 3 dagar, men det har släppt nu. Stalltjejerna säger att hon har rullat sig på en vass/ kantig sten. Men borde inte svullnaden minska snart? Jag…

  missingrudaz

  Av: missingrudaz

 • kissing spines

  Har en häst som är opererad för kissing spines men som ändå vart utdömd då hon fortfarande reagerar när man sitter på hennes rygg (blir väldigt arg och försöker få av en) Nu är min fråga, kan man avla på henne och vad ska man då tänka på? finns det chans att avkomman får det? har hört a ju längre rygg de har ju mindre chans är det att de får kissing spines!

  aanngelica

  Av: aanngelica

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons