Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Träning från grunden!

Hej! Min ponny som jag har på foder kom till oss och var JÄTTE MAGER! Han fick fri tillgång på grovfoder och kraft. Men nu så har han gått upp i vikt väldigt mycket och jag vill inte att han ska få någon större mage än han redan har. Han har slutat få fri tillgång på grovfoder och får 10kg hö per dag och kraftfoder, 2kg Build up cubes och 0,9kg lucerne. (Han är en D-ponny som är 13år)  Jag har börjat sätta igång honom med tömkörning men det blir lite ensidigt även fast man varierar med att fara ut, cavaletti eller något annat. Jag vet inte riktigt hur jag på bästa möjliga sätt kan planera träning för honom så han kan bygga muskler. Jag vill ju kunna rida honom och vill inte att han bara ska stå för då vill han inte äta. Han är ganska musklad fram men ryggen och bakdelen är de jag måste sikta in mig på. Har du något förslag p hur jag kan lägga upp veckorna för honom?
Tack på förhand!! /Hanna

Veterinären svarar

Hej!

Jag skulle börja med att konditionsträna hästen, dvs rida långa lågintensiva pass. T.ex. kan man trava 20-30 min i sträck, lite beroende på vad hästen orkar. Man gör detta 3-4 gånger i veckan och skrittar de andra dagarna. Efter 10-14 dagar är det dags att öka tiden med 5-10 min. Efter att hästen orkar med, kan man lägga in galoppintervaller. Man kan mäta tiden (t.ex 1-2 minuter) eller sträcka, såsom varv på ridbanan. Först galopperar man, sedan skrittar lika länge och sedan galopperar igen. Efter ca 2 månaders grundträning är hästen färdig för att ridas som vanligt. Det är dock nyttigt att fortsätta rida kondtionsträning någon gång per vecka.

Veterinären svarar om Häst

  • nötter

    Hej! Är nötter farligt för hästar? Tack Pia

    pia_jönsson

    Av: pia_jönsson

  • Många symtom

    Jag köpte en 2,5 årig valack för ca 2 månader sedan. Han hade väldigt lite mugg när han kom, som vuxit, och som nu, trots tvätt med hibiscrub samt salicylsyrevaselin inte vill ge med sig, inbillar mig istället att det långsamt växer, och istället kommer på andra benet också. Han har sedan han kom bytt från att ha gått på hö, till hösilage, och har mer eller mindre sedan sin andra vecka här varit väldigt…

    Feliciatholster

    Av: Feliciatholster

  • varmblods travare

    Hej! Jag är skötare på en varmblods travare som har slutat tävla. Hon är lite stel i bakbenen ( Har alltid varit de) Hur ska man som bäst få henne att bli mindre stel? Och hur ska man få henne att hålla? alltså typ inte bli halt och sånt. Hur känner man om sadeln sitter bra hemma? Finns det några sätt som man kan kolla hemma om hon är frisk på? Det vart lite mycket…

    clara edin

    Av: clara edin

Fler frågor om Häst

Forum Häst

  • Kvarka häst

    Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

  • Luftvägsproblem häst

    Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

  • Fölning häst

    För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons