Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Svullet blodkärl

För lite mer än 4 veckor sedan tror jag min häst sparka på sig på höger framsena, fanns ett litet märke av päls borta där.
Kylde i 4 dagar som om de vore en senskada. Efter två dagar svullnade det upp runt i kring senan men gick snabbt ner efter arnikamassage och lätt arnikalindning. Ingen puls, ingen smärta vid visitering av senan (både med hoven i backen och uppe i luften) och ingen hälta. Han fick vila tre veckor efter händelsen och allting ser bra ut MEN han har ett blodkärl som är extra synligt och uppumpat intill ytliga böjsenan (troligtvis venen när jag sett på anatomibilder) Han har sen tidigare synliga kärl men nu märks den här av mer, står liksom ut lite. På utsidan av frambenet är han fin (finns inget blodkärl där sen tidigare)

Konsulterat med veterinär x 2 som först trodde det var kotsenskidan, nu ordinerat att jag kan sätta igång honom som vanligt då svullnaden gick ner fint annars kontakta om det blir värre. Det blir inte värre av ridning alls (skrittat, travat och galopperat). Snarare att den lilla minimala svullnad som han får (när han står still) går ner och endast blodkärlet är kvar. Ridit själv och sett en annan rida, ingen skillnad i rörelsemönstret.

Nu undrar jag vad detta kan vara? Blir nervös varje gång jag ser det, men märker inget av detta alls vid ridning (lite av en hypokondriker är jag också vilket inte gör saken bättre..)
Tacksam för svar!

Mvh Caroline

Veterinären svarar

Hej!

Det förekommer att blodkärl i benen blir mer synliga. Som du skriver är det allra oftast en ven som blir fylld. Det är inte farligt och du kan rida som vanligt. Det behöver inte behandlas. Hos vissa försvinner det med tiden, hos vissa fylls det på i perioder medan hos en del ser den alltid likadan ut.

Veterinären svarar om Häst

 • Kliande tunga

  Min islandshäst kliar sin tunga mot tänderna, har ägt honom i tre veckor och han har inte speciellt mycket stingflugeägg på sina ben, jag tar bort dem men vet inte hur de förra ägarna gjorde. Om det är larver på tungan vad gör jag eller kan det vara något annat? Han ska snart flyttas till annan hage är det något jag behöver tänka på? MVH Ann-Catrin

  Hrefna62

  Av: Hrefna62

 • Bete o utslag

  Hejsan! När vi tar in tvååringarna från betet har de utslag (protein utslag)? Det är inget som är ömt utan de e som små prickar här o där, o de har inget med insekter att göra eftersom de har täcke! Så fort vi ridit ordentligt försvinner de, va kan de vara? Och de äldre fullblodet är extrem känslig mot för mycket protein,( proteinhöga foder blir han tjock i bena av, men gräset blir han bara…

  ann-marie_säberg

  Av: ann-marie_säberg

 • Knöl vid näsborren

  Hej! Min fjording har fått en knöl vid insidan av näsborren, ca 1-1,5cm stor. Den är ganska hård och han verkar inte ha ont när man trycker på den. han är heller inte svullen, dock är han lite sne i överläppen, går uppåt i den näsborren knölen sitter i. Han är i kondition, glad och pigg, äter och dricker som vanligt! Han har haft en likadan förut som efter några veckor försvann. Vad kan de…

  sanna_tilljander

  Av: sanna_tilljander

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons