Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Svullen bakom/på ganaschen

Hej! Min häst har en svullnad långt upp på ganaschen, men bara på ena sidan. Har hört att detta kan bero på vad den ätit och att det går över av sig självt, men nu har det sett ut på detta vis mer än två veckor. Jag tycker inte hon är påverkad av detta mer än att hon äter ännu långsammare än hon brukar. Kan tänderna vara påverkade? Hon är kollad och raspad i november (hästen är åtta år) men annars fin i munnen vid ridning.
Kan vargtänder växa ut på nytt? De togs bort när hon var fyra men hon har små hakar på gång där de satt..
Med vänlig hälsning, Anna

Veterinären svarar

Hej,

Då svullnaden bara finns på en sida och har funnits i ett par veckor utan att bli bättre, tycker jag att hästen bör undersökas av veterinär. Vargtänder kan inte växa ut igen, men man måste undersöka varför han är så svullen.

Veterinären svarar om Häst

 • Svullen bakom/på ganaschen

  Hej! Min häst har en svullnad långt upp på ganaschen, men bara på ena sidan. Har hört att detta kan bero på vad den ätit och att det går över av sig självt, men nu har det sett ut på detta vis mer än två veckor. Jag tycker inte hon är påverkad av detta mer än att hon äter ännu långsammare än hon brukar. Kan tänderna vara påverkade? Hon är kollad och raspad i november…

  AnnaPanna

  Av: AnnaPanna

 • Blåsor i munnen

  Hej! Jag har ett islandsto på 14 år som har blåsor i munnen, hon dreglar när hon äter och verkar inte trivas med att ha bett i munnen. Hon vill gärna bli stark och dra när vi är ute och rider, kan det bero på att hon har ont i munnen? Jag har haft henne sedan mitten på juni. Min fråga är, är det vanligt att hästar får blåsor i munnen? Kan det återkomma? Hur…

  EricaL

  Av: EricaL

 • Tandproblem

  Hej, jag har en häst med ätproblem, har haft Spesialisttandläkare på henne i januari, de drog då en vargtand og raspade. Men ätproblemen eskalerade kanske i februari med att hon spottar allt som är lite svårtuggat, hade veterinär på henne i april och hann fann taggar som han raspade men ätproblemen blev inte bättre, hon äter hö nästan utan att spotta men vi utfodrar med silo och hö är väldigt svårt att få tag på…

  Jebo

  Av: Jebo

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons