Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Stor (ca 180 cm) unghäst med diffus hälta

Hej! jag har haft min häst i snart 1 år och han är 5 år och ganska så stor ca 180 cm. Tanken är att jag ska tävla hoppning och dressyr med honom. Han har inte gjort mycket alls under detta år pga gaffelbandsskada på ena fram (friskförklarad) och sen inridning.  För en vecka sedan så var vi hos veterinären och efter en grundlig hältutredning (bedövning/longering/böjprov osv) så resulterade det i hovledsinflammation båda fram och knäledsinflammation ena bak. Vi behandlade dessa leder eftersom det var där som bedövningen tog bäst. Han ska även få metacam i 10 dagar. Bedövningarna som vi gjorde släckte inte helt utan han var fortfarande “kantig”/stel vid longering men vid böjprov så blev det bättre när leden var bedövad.
Han är sned i korset och dåligt musklad vid rygg/rumpa men inte spänd eller öm.
Min fråga är: Kan hans hälta och stelhet bero på att han växer (hans bak är högre än manken)? Kan dessa ledinflammationer vara sekundärhätor som orsakas av annan smärta från rygg eller andra områden? i så fall vad/vilka sjukdomar kan orsaka stelhet, diffus hälta, ledinflammationer? Rekommenderar du att vi ska ta ett blodprov?
Hältan kan inte komma ifrån ridning då han har endast skrittats ut och gått i hage i ca 6 månader. 

Tacksam för svar!

Veterinären svarar

Hej!

Det kan finnas flera olika orsaker till hästen blir halt. Dels kan det bero på smärta från ryggen, men också att muskelstyrkan inte bär upp hästen och lederna belastas. Då du beskriver att din häst är ung, lite riden och rätt så stor, tror jag att kantighet kan bero på dålig muskelstyrka. Det är en svår balansgång att sätta igång en häst och rida lagom. Desto större häst, desto mer konditionsträning behövs för att hästen ska orka bära sig själv.

Jag rekommenderar att du försöker få igång honom efter att sekudärhältorna är bättre. Ge honom minst 3-6 månader konditionsträning, dvs långa travpass, mycket skritt och då styrkan ökar, även intervaller. Om han blir sämre efter en tid i träning kan man börja leta efter ryggsmärta eller annan orsak till dålig muskulatur. Lycka till!

Veterinären svarar om Häst

 • Gör galoppsprång i traven

  Hej! Jag köpte min islandshäst i januari. När han kom va han väldigt stel och har haft väldigt dålig framåtbjudning... Men träningen har gått bra! Och ute är han jätte pigg och framåt! Men i paddocken "dör" han lite. Han är seg och i traven lägger han hela tiden in galoppsprång... Jag är orolig att de är nått han markerar för. Speciellt märks de på volt, då liksom gör han som galoppfattningar då och då.…

  karin_axelsson

  Av: karin_axelsson

 • Mitt 8 åriga fullblodssto har en stor vätskeansamling på ryggen!

  Jag tog in våra hästar för ca 3 veckor sen, och vid ryktandet så upptäckte jag en STOR vätskebubbla precis vid ryggraden ca 10 cm bakom där sadeln slutar.. Jag masserar henne varje dag, men svullnaden går inte ner nått.. Hon gick väldigt orent på vänster bak i ca 3 dagar, men det har släppt nu. Stalltjejerna säger att hon har rullat sig på en vass/ kantig sten. Men borde inte svullnaden minska snart? Jag…

  missingrudaz

  Av: missingrudaz

 • kissing spines

  Har en häst som är opererad för kissing spines men som ändå vart utdömd då hon fortfarande reagerar när man sitter på hennes rygg (blir väldigt arg och försöker få av en) Nu är min fråga, kan man avla på henne och vad ska man då tänka på? finns det chans att avkomman får det? har hört a ju längre rygg de har ju mindre chans är det att de får kissing spines!

  aanngelica

  Av: aanngelica

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons