Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Sto sparkar mot magen

Hej!
Sto som varit på betäckning mellan maj- juli, kom tillbaka mycket mager o med mycket blessyrer. Vid 70 dygns koll var hon inte dräktig. Sattes igång i augusti i slutet av september började hon började hon sparka mot magen och la sig efter ridning, sen reste hon sig upp och allt verkade bra glad och med på allt vi bad om, bajsade,pruttade,kissade och åt med god aptit,
Efter detta red vi mest ut i skritt en tid, men så fort hon trampat under sig, samma fenomen. Kallade ut veterinär som kollade att hon inte var skendränktig. Osteopat tittade på musklerna men hittade ingenting, allt var bara bra.
För två veckor sedan fick hon kolik, sen dess har hon bara ätit höselage o mineraler.
Satt upp för första gången igår efter två veckors vila, hon är så glad o visar att hon tycker att de är kul, men när jag bara sitter trampar hon under sig o efter 20 min börjar hon sparka med bakbenen mot magen???
Vad kan vara fel?
Med vänliga hälsningar
Särla

Veterinären svarar

Hej,

Du beskriver ett problem som kan bero på många olika saker. Dels kan hästen ha tappat mycket i kondition under tiden hon har vilat och därför blir trött i muskulaturen och protesterar genom att sparka. En annan möjlig förklaring är att hon har ont i bakbenen och/eller ryggen och visar smärta genom att sparka. Då hon har varit betäckt är det bra att även göra en undersökning av livmoder och äggstockar för att utesluta sjukdomar där.

Veterinären svarar om Häst

 • Kliande tunga

  Min islandshäst kliar sin tunga mot tänderna, har ägt honom i tre veckor och han har inte speciellt mycket stingflugeägg på sina ben, jag tar bort dem men vet inte hur de förra ägarna gjorde. Om det är larver på tungan vad gör jag eller kan det vara något annat? Han ska snart flyttas till annan hage är det något jag behöver tänka på? MVH Ann-Catrin

  Hrefna62

  Av: Hrefna62

 • Bete o utslag

  Hejsan! När vi tar in tvååringarna från betet har de utslag (protein utslag)? Det är inget som är ömt utan de e som små prickar här o där, o de har inget med insekter att göra eftersom de har täcke! Så fort vi ridit ordentligt försvinner de, va kan de vara? Och de äldre fullblodet är extrem känslig mot för mycket protein,( proteinhöga foder blir han tjock i bena av, men gräset blir han bara…

  ann-marie_säberg

  Av: ann-marie_säberg

 • Knöl vid näsborren

  Hej! Min fjording har fått en knöl vid insidan av näsborren, ca 1-1,5cm stor. Den är ganska hård och han verkar inte ha ont när man trycker på den. han är heller inte svullen, dock är han lite sne i överläppen, går uppåt i den näsborren knölen sitter i. Han är i kondition, glad och pigg, äter och dricker som vanligt! Han har haft en likadan förut som efter några veckor försvann. Vad kan de…

  sanna_tilljander

  Av: sanna_tilljander

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.