Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

späcknacke

Jag har en fjording på foder som jag ev skall köpa.Hon har lite späcknacke. Ägaren har berättat att de fick tillkalla vetr då hon fick komplickationer vid tidigare födsel o inte moderkakan lossnade.Jag har nu läst lite om att späcknacke även kallas fångnacke då de anses som mer benägna att få fång.Så min fråga är då om detta stämmer?
Med vänlig hälsning Lena

Veterinären svarar

Hej,

Fettansamling i nacken är typisk för “equine metabolic syndrom”. Sjukdomen saknar svenskt namn. Det innebär att ämnesomsättningen inte fungerar som det ska och hästen är känsligare för fång. Det bästa är att försöka banta hästen, även om det är ganska så svårt. Kolla gärna grovfoderanalysen, sockerhalten bör inte överstiga 100g/kg. Regelbunden motion är också viktig. Det finns även medicin som kan användas, men detta behövs endast om foderbegränsningar och motion inte ger önskad effekt.

Veterinären svarar om Häst

 • Stärkelse, koppling till fång

  Hej! Jag undrar vilken koppling stärkelse har till fång? Jag läste i en av era besvarade frågor angående en fångponny att man ska undvika stärkelse då man har en s.k. fånghäst. Varför är det så? Vad gör stärkelse med hästen på ett sånt sätt att det kan leda till fång? I vilka mängder och på vilket sätt? Finns det en rekommenderad mängd som stärkelsehalten inte får överstiga angående fång? I så fall vilken? Vad gäller…

  vickis98

  Av: vickis98

 • lös mankam

  Jag har en isis, han är inte överviktig, inte haft fång. Min fråga är att hans mankam är lös,svajig, går liksom att gunga den,gungar även när han går. Vad är detta?

  piajansson

  Av: piajansson

 • Äldre häst som inte släpper vinterpäls samt har magrat ngt

  Hej! Jag har en 26 årig valack som är blandning mellan halvblod och new for?est. Sedan i våras har vi märkt att han blivit ngt magrare, provade att avmaska honom då han hade en viss mängd blodmask. Men han har inte lagt på sig för det. Nu på sommaren har vi även märkt att han fläckvis inte har släppt vinterpälsen. Betet han har gått på har varit av det magrare slaget, sedan i förrgår går…

  mariepersson

  Av: mariepersson

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2024 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.