Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Selenbrist

Vilka är möjliga orsaker till Selenbrist hos häst?
Hästen född 2006 var 2009 paa sommarbete i skaane.
Hästen flyttade till mig och kom paa stall med väl avvägd foderstat 1Oktober. I November fick hästen efter en “lätt Kolik” och paaföljande faang hästen vistades en vecka paa vetklinik. Blodtester var tagna paa kliniken, de var ok. därefter har hästen haft diet.
Hästen maar fortfarande inte bra och man vet inte vad som är fel.
Nya blodtester är tagna och visar ett selenvärde paa 50.
Hos uppfödaren finns inga andra hästar vad jag vet med selenbrist, och hos mig har hästen faatt väl avvägd diet.
Vilka är möjliga orsaker till Selenbrist hos häst?
Mvh
Pia

Veterinären svarar

Herjsan,
selenvärdet på 50 säger mig inte så mycket, det beror på vad labbet har för normalvärden.
Frågan är varför man tog selenvärden på hästen om den kom in för kolik och fång? Det är inga vanliga symtom på selenbrist. Selenbrist påverkar i första hand muskulaturen (även hjärtmuskulaturen). det är inte ett prov man brukar ta som rutin på kolik eller fångpatiernter.
De flesta hästar i Sverige behöver Selen och E-vitamin tillskott trots väl avvägd diet. Våra marker är oftast selenfattiga. Man bör tillsätta selen i de flesta foderstater av den anledningen, men kom ihåg att många mineralfoder och helfoder (typ müsli och pellets) innehåller selen så man bör räkna ut hur mycket den får via dessa källor också. mebn trors mineralfoder kräver många hästar selentillskott.
Mvh Tove

Veterinären svarar om Häst

 • Selenbrist hos föl

  Vilka är symtomen på selenbrist hos föl? Hur behandlar man det? Hur lång tid tar det innan fölet blir frisk? Finns det andra sjukdomar som har liknande symtom med stapplig, stel gång och ramlar lätt med "bakkärran", född fullt frisk, insjuknade efter 10 dagar, står nu under utredning men det finns väldigt lite info angående just detta

  anna-karin_yngvesson

  Av: anna-karin_yngvesson

 • Selenbrist

  Vilka är möjliga orsaker till Selenbrist hos häst? Hästen född 2006 var 2009 paa sommarbete i skaane. Hästen flyttade till mig och kom paa stall med väl avvägd foderstat 1Oktober. I November fick hästen efter en "lätt Kolik" och paaföljande faang hästen vistades en vecka paa vetklinik. Blodtester var tagna paa kliniken, de var ok. därefter har hästen haft diet. Hästen maar fortfarande inte bra och man vet inte vad som är fel. Nya blodtester…

  Pia-17

  Av: Pia-17

 • Gör galoppsprång i traven

  Hej! Jag köpte min islandshäst i januari. När han kom va han väldigt stel och har haft väldigt dålig framåtbjudning... Men träningen har gått bra! Och ute är han jätte pigg och framåt! Men i paddocken "dör" han lite. Han är seg och i traven lägger han hela tiden in galoppsprång... Jag är orolig att de är nått han markerar för. Speciellt märks de på volt, då liksom gör han som galoppfattningar då och då.…

  karin_axelsson

  Av: karin_axelsson

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons