Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Röntgen vid köp av 3,5-åring

Hej!
Jag är spekulant på en 3,5-årig stor häst som är lovande inom såväl hoppningen som dressyren.
Hon rontgades som 2-åring där det upptäcktes 2 lösa benbitar som nu är borttagna.
Min fundering är nu om jag bör röntga om hästen innan köp?
Hur mycket kan förändras efter att de är 2 år?
Hästen kostar 80 000 kr.

På 3-årstestet fick hon 45 poäng på gångarter samt 44,5 på hoppning. Vad som “drog ner” poängen en aning var doock extremiteterna där hon bara fick 6,5 poäng. Där anmärktes på:
-ngt parallellförskjuten fram
-gracil/tät fram
-ngt veka bakkotor

Är detta något jag bör vara orolig för gällande hållbarhet? Hästen mäter idag ca 166 cm och är väldigt nätt i typen.

Med vänlig hälsning
Lina

Veterinären svarar

Hej!

På besiktningsröntgen letar man mest efter lösa benbitar. Då denna röntgen är gjort och benbitarna borttagna, är det onödigt att röntga ingen.

Vad angår exteriören, så är parallelförskjutning sällan ett problem. Om bakkotorna är mycket veka, belastas gaffelbandet mer. Detta kan bli ett problem senare i livet men alla hästar får inte problem även om exteriören är inte optimalt. Hoppas att du har kommer att ha roligt med din nya häst!

Veterinären svarar om Häst

 • Hyaluronsyra häst

  Hej, jag var på en föreläsning om hyaluronsyra för häst. Det handlade om att man kan ge det oralt och få god effekt på lederna. Jag tänker att det är för bra för att vara sant. Är det vetenskapligt bevisat att det funkar? Det som gör mig skeptisk är att det säljs till människor som kosttillskott och OM det hade varit en medicinsk revolution så borde det gått som läkemedel eftersom tillverkarna bör tjäna mer…

  ElisabethW

  Av: ElisabethW

 • Svullen kotled

  Hej! Min häst har gått på lösdriftsvila i 2 månader på betäckningsstation. Satte igång henne i veckan och 2a rundan körde jag hårdare. Dagen efter var hon svullen runt kotleden ungefär men varken halt eller påverkad. Hon fick vila och sedan red jag idag, fortfarande svullen men pigg och glad. Hästen ifråga har aldrig haft problem med igångsättning efter vintervila och har aldrig skrittats i 3 veckor med successivt ökad intensitet, utan en stark islandshäst…

  Mollenberg

  Av: Mollenberg

 • Otrevliga beteenden, tandfråga och uttråkad ponny

  Hej! Jag har lite olika små frågor som jag hoppas att kunna få svar på. Kort info: Maxad D-ponny, sto, 8 år. Min ponny har nyligen börjat med att hon ibland står och hugger i luften när man pysslar om henne, det går förbi en annan häst och ibland till och med i hagen. Hon har även börjat med att vända rumpan till när man har henne lös i boxen och ska sadla. Vad kan…

  LadyNikita

  Av: LadyNikita

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons