Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Problem med hosta

Hej!

Jag har en häst som ibland får hosta till och från under vinterhalvåret. Vad hostan har för orsak eller vilken typ av hosta det rör sig om har vi inte utrett. Jag har upplevt att hostan blivit bättre under senaste vintern då jag hade henne på lösdrift, hon är nu installad på box igen utan att ha blivit sämre.

Vi har en loge med två boxar i anslutning till stallet. Det är dragigt på grund av dåligt tätade väggar, precis utanför ligger gödselstaden och luft därifrån drar in i boxarna på logen. Dessutom förvaras halm och hö precis intill dessa boxar på logen. Marken är inte gjuten utan består av stampat jordgolv. Alla hästar har djupströbädd av halm.

Skulle ni råda att ha en hosthäst i den här miljön i en av boxarna på logen?
Jag funderar om det verkligen är friskare luft i miljön på logen än vad det är inne i stallet.

Mvh Frida

Veterinären svarar

Hej!

Den miljön som du beskriver är inte den mest optimala för hosthästar. Ofta beror kronisk hosta på dammallergi. Halmbädd är absolut inte att rekommendera för hästar som hostar, inte heller att stå nära hö/halmförvaring. Det bästa är lösdrift. Om det inte är möjligt, använd gärna spån eller papper som strö, fodra med hösilage eller uppblött hö och ha hästen utomhus så mycket som möjligt.

Veterinären svarar om Häst

 • Hosta

  Jag har en häst som lider av någon typ av hosta. Ingen feber, men något dålig aptit och hostar mer vid igångsättning i trav och galopp. Står inne i ett stall som är ganska gammalt och slitet, går ute ca 6-8h om dagen om vädret tillåter. Vad kan det vara? Googlat runt lite och symptomerna liknar bronkit. Något man ska undersöka på klinik?

  Alomirios

  Av: Alomirios

 • Snarkande ljud

  Min häst får ett snarkliknande ljud bara när hon håller huvudet nere på marken och typ betar/äter hö från marken. När hon tar upp huvudet så försvinner detta ljud Ljudet framkommer inte vid ansträngning utan enbart när hon sänker huvudet till marken. Vad kan detta vara?

  Kicki123

  Av: Kicki123

 • Flåsande äldre häst

  Hej! Mitt gamla sto på 23 år har alltid haft bra fysik, vi har flyttat från skåne till Kungsbacka och där är naturen lite annorlunda. Hon flåsar jättemycket i backarna och jag blir orolig för hon har aldrig flåsat så högljutt och mycket innan. Vad kan detta bero på och hur mycket kan jag våga be henne om? Hon har även sen ett år tillbaka börjat hosta litegrann i början av passen, men det går…

  Chamira

  Av: Chamira

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons