Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Överviktig ponny

Hej! Ponnyn har gått på fri tillgång på hösilage (var skadad i höstas nu mer och mer i gång ridning ca 1 h varannan dag och ca en timmes skritt/töm v.a.d.) senaste leveransen av hösilage verkar vara starkare trots lägre värden då alla andra hästar tjockat till. Ger bara en tuss silage inne i boxen och resten halm. 2 näve original fiber så att han äter probimin och Gonex.
Ska nu flytta till en annan stall med reducerad tillgång. Så min fråga är nu hur mycket jag ska fodra i nya stället och hur snabbt jag kan minska mängden till det mera normala 8-10kg/d. Han får ju i dagsläge säkert i sig närmare 17 kg, vilket är ju tok mycket för en ponny som ska väga runt 400kg och väger nu säkert närmare 500!!!
Är ju förstås mycket orolig för hans hälsa och har nu dragit handbromsen i. Han ska till “bantningsläger”
Mia

Veterinären svarar

Hej,

Skönt att du tar hand om din häst och “tvingar” honom att banta. Du kan minska mängden lite successivt, t.ex i två steg. Ge först ca 13 kg under ett par veckor och sedan hans normala giva, 8-10 kg.

Veterinären svarar om Häst

 • nötter

  Hej! Är nötter farligt för hästar? Tack Pia

  pia_jönsson

  Av: pia_jönsson

 • Många symtom

  Jag köpte en 2,5 årig valack för ca 2 månader sedan. Han hade väldigt lite mugg när han kom, som vuxit, och som nu, trots tvätt med hibiscrub samt salicylsyrevaselin inte vill ge med sig, inbillar mig istället att det långsamt växer, och istället kommer på andra benet också. Han har sedan han kom bytt från att ha gått på hö, till hösilage, och har mer eller mindre sedan sin andra vecka här varit väldigt…

  Feliciatholster

  Av: Feliciatholster

 • varmblods travare

  Hej! Jag är skötare på en varmblods travare som har slutat tävla. Hon är lite stel i bakbenen ( Har alltid varit de) Hur ska man som bäst få henne att bli mindre stel? Och hur ska man få henne att hålla? alltså typ inte bli halt och sånt. Hur känner man om sadeln sitter bra hemma? Finns det några sätt som man kan kolla hemma om hon är frisk på? Det vart lite mycket…

  clara edin

  Av: clara edin

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons