Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Orolig

Hejsan!

Har en häst i vårat stall som för en vecka sen hade ramlat ihop i hagen. Vi försökte få upp han men efter några små steg med frambenen så fick han inte upp bakbena utan de släpade i marken fortfarande som om han skulle vara förlamad. Han låg ner och svettades rejält tuggade fragma och skakade. Tillslut ett par minuter senare så ställer han sig upp utan problem och går tillbaka till de andra och börjar äta men han var trött hade 74 i puls. För någon dag sen så såg vi på han att han inte mådde bra och gick ut och tog pulsen på han och då var pulsen 77 och han var hängig och väldigt tungt att andas.

Vad kan detta vara? Veterinären vi hade ut trodde att det kunde vara gaskolik.

Är väldigt tacksam för svar

//Weronica

Veterinären svarar

Hejsan Weronica,
Det låter inte alls bra det du beskriver på din häst. Det kan vara flera olika orsaker till de symtom du beskriver. Det kan vara något neurologiskt, dvs något som påverkat nervsystemet, troligast då halskotpelaren och ryggmärgens nerver, men eftersom du säger att det gick över så fort tror jag ändå att någon typ av akut kolik är troligast. Att hästen hade 77 i puls är oroväckande, normalt har en häst ca 40 slag/minut, så en puls på 77 är mycket hög och betyder oftast att hästen är mycket sjuk. Jag tycker att hästen skall undersökas noggrannt av en rutinerad hästveterinär med avseende på både kolik, hjärta och neurologiska symtom. Jag tycker inte att Ni skall vänta med detta.
Lycka till, mvh Tove

Veterinären svarar om Häst

 • min häst har blivit lös i magen

  Hej, Jag har en valack på 21 ås som har blivit lös i magen för ett tag sen. inte diarré utan mer koskit liknande med "vatten"pruttar. Det är inget som verkar påverka honom allmänt. Han är pigg och vaken. Äter och dricker som han ska och pälsen är glansig och fin. Min tanke är att det är någonting han får i sig som gör att magen/tarmen kommer ur balans men det känns som jag har…

  EricaJohnsson

  Av: EricaJohnsson

 • Grovtarmsproblem

  Hej! Jag undrar hur grovtarmsproblem kan påverka hästens trav och galopp? Hur och varför? Vad är det som påverkar detta? Med vänliga hälsningar Johanna

  JohannaS

  Av: JohannaS

 • Kolit

  Hej. Jag har en fråga gällande kolit och vad som orsakar denna grovtarmsinflammation hos häst. Min unghäst har precis blivit utskriven från klinik efter en dryg veckas behandlingar där den diagnosticerats med kolit och nu är jag orolig att min häst har ätit något olämpligt som gett upphov till detta. Vi har god kvalitet på vårt hösilage och min häst har inte genomgått några foderbyten den senare tiden. Kan det vara något den ätit i…

  Equibalans

  Av: Equibalans

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons