Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Öm rygg

Min häst visade ömhet längs båda sidorna av “ryggfileerna” från manken bak till virvlarna ungefär. Hon hade vilat helt 6 v, därefter skrittats uppsuttet 3 dagar under en vecka och därefter vilat 5 dagar innan jag upptäckte det (känner igenom ryggen varje dag). Hon ömmade väldigt lite så jag skrittade henne uppsuttet den dagen och hon var väldigt fin att rida. Därefter har nu 3 v gått. En kiropraktor kollade igenom henne och hon var sned i stora delar av kroppen så han trodde hon hade gått omkull i hagen. (han kollar igenom henne regelbundet och brukar inte ha de besvären). Jag har ridit vidare (lugnt eftersom hon är under igångsättning, men i alla gångarter) för att hon är finare än hon någonsin vart och rida (blivit riden i drygt 1½ år och är 5 år nu). Avslappnad, suger tag i bettet, väldigt rund galopp.
Vissa dagar har hon ömmat lite innan ridning och ingenting efteråt, någon gång har hon fortfarande ömmat lite efter passet men ändå mindre än innan (finns inget samband med hur jag ridit), så jag har tänkt att det är bra för henne att röra på sig och stretcha ut. Många dagar har hon även reagerat första gångerna jag känt igenom men inte andra/tredje gången jag drar med handen (hon har höjt ryggen emellan).

Innan detta så har hon enbart reagerat väldigt få gånger runt ryggen och det har vart tillfällen då hon mycket möjligt kunnat ha träningsvärk (efter löshoppning tex.) och det har försvunnit på 1-2 dagar.
Jag väntar på kiropraktor nu igen för att se ifall några låsningar kommit tillbaka. Men vad tror du och vad tycker du? Hon ömmar inte när jag känner längs skelettet utan bara musklerna. Hon är röntgad från manken bak till länden i våras utan några anmärkningar.
Idag ömmade hon lite mer än vanligt, och det efter ridningen så nu har jag valt att låta henne vila totalt tills allt är helt borta. Kanske borde gjort det tidigare, men har vart så diffust att jag dumt nog ridit vidare.
Är det viktigt att inte trycka för hårt när man känner igenom? jag trycker ganska rejält. Då kanske alla hästar reagerar? Fast hon har inte gjort det förut i och för sig.
Kan vila hjälpa? Hur länge ska jag låta henne vila innan jag borde kolla igenom hos veterinär? Ska jag massera? promenera eller tömköra henne?

Tack på förhand!

Veterinären svarar

Hej,

För mig låter det så att din häst jobbar rätt och har fått lite träningsvärk. Du kan kolla att sadeln sitter bra, detta kan ändras eftersom hästen blir mer musklad och växer (ryggen har växt klart vid sju års ålder). Du kan leda hästen i stället för att skritta uppsuttet, det skonar ryggen. Vidare är tömkörning och longering bra för ryggmuskulaturen. Du kan även använda bommar och cavalettis för att stärka musklerna. Lycka till!

Veterinären svarar om Häst

 • nötter

  Hej! Är nötter farligt för hästar? Tack Pia

  pia_jönsson

  Av: pia_jönsson

 • Många symtom

  Jag köpte en 2,5 årig valack för ca 2 månader sedan. Han hade väldigt lite mugg när han kom, som vuxit, och som nu, trots tvätt med hibiscrub samt salicylsyrevaselin inte vill ge med sig, inbillar mig istället att det långsamt växer, och istället kommer på andra benet också. Han har sedan han kom bytt från att ha gått på hö, till hösilage, och har mer eller mindre sedan sin andra vecka här varit väldigt…

  Feliciatholster

  Av: Feliciatholster

 • varmblods travare

  Hej! Jag är skötare på en varmblods travare som har slutat tävla. Hon är lite stel i bakbenen ( Har alltid varit de) Hur ska man som bäst få henne att bli mindre stel? Och hur ska man få henne att hålla? alltså typ inte bli halt och sånt. Hur känner man om sadeln sitter bra hemma? Finns det några sätt som man kan kolla hemma om hon är frisk på? Det vart lite mycket…

  clara edin

  Av: clara edin

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons