Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Ocd fragment

Hej! Vid klinikbesikting av ponny gjordes även en exportröntgen. Den kliniska besiktningen var ua, men på röntgen uppdagades ocd fragment , ett dorsalt i kotled HF 1,5x2,5 mm och ett dorsalt i kotled VB 2,5x5mm. Enligt vet utlåtande var det tveksam klinisk betydelse och att det skulle vara lätt att operera bort om det blev problem. Det jag funderar mest över är påverkan av belastning på ponnyn.

Den är idag 10 år och har bara varit inriden och riden sparsamt i 2 år. Enligt ägarna har den i perioder gått under hårdare ridning, men totalt sett ganska så sparsamt och absolut inte varje dag. Däremot har ponnyn haft daglig utevistelse i bra stor hage där den enligt uppgift rört sig friskt och roat sig själv, då alla deras hästar går i ensamhage. Den var hingst tom 5 års ålder och är korsning mellan typ Andalusier/ New Forest.
Den skall av oss ffa tävlas i dressyr, men ska även hoppas och kunna ridas ut på.

Frågan är alltså råd om ocd fragment och om belastningens påverkan.

Tack på förhand,  Marie

Veterinären svarar

Hej,

OCD-fragment eller chip-fragment på framsidan av kotleden orsakar vanligen inga som helst problem för hästen. De syns på röntgen och i vissa fall opereras bort, men som din veterinär säger, är de sällan ett problem. Hästar klarar hårdare belastning även om de har chipfragment i kotlederna. Lycka till med hästen!

Veterinären svarar om Häst

 • Gör galoppsprång i traven

  Hej! Jag köpte min islandshäst i januari. När han kom va han väldigt stel och har haft väldigt dålig framåtbjudning... Men träningen har gått bra! Och ute är han jätte pigg och framåt! Men i paddocken "dör" han lite. Han är seg och i traven lägger han hela tiden in galoppsprång... Jag är orolig att de är nått han markerar för. Speciellt märks de på volt, då liksom gör han som galoppfattningar då och då.…

  karin_axelsson

  Av: karin_axelsson

 • Mitt 8 åriga fullblodssto har en stor vätskeansamling på ryggen!

  Jag tog in våra hästar för ca 3 veckor sen, och vid ryktandet så upptäckte jag en STOR vätskebubbla precis vid ryggraden ca 10 cm bakom där sadeln slutar.. Jag masserar henne varje dag, men svullnaden går inte ner nått.. Hon gick väldigt orent på vänster bak i ca 3 dagar, men det har släppt nu. Stalltjejerna säger att hon har rullat sig på en vass/ kantig sten. Men borde inte svullnaden minska snart? Jag…

  missingrudaz

  Av: missingrudaz

 • kissing spines

  Har en häst som är opererad för kissing spines men som ändå vart utdömd då hon fortfarande reagerar när man sitter på hennes rygg (blir väldigt arg och försöker få av en) Nu är min fråga, kan man avla på henne och vad ska man då tänka på? finns det chans att avkomman får det? har hört a ju längre rygg de har ju mindre chans är det att de får kissing spines!

  aanngelica

  Av: aanngelica

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons