Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Min häst kan inte skritta

Hej! Jag köpte min häst ifrån Tyskland som nybliven 4 åring på video, jag fick röntgenplåtarna och allt annat på hästen innan han klev på lastbilen till Sverige. Hästen var otroligt “flashig” och gjorde stora framsteg i utvecklingen. Hästen började efter ca 1 månad att “stampa” med frambenen. Detta pågick i ca 4 månader innan jag började ta det på större allvar än vad min tränare sa, som påstod att det var “unghäst fasoner”. Jag åkte till veterinärklinik nr 1 där de konstaterade att det var en hovled Hf som behövde behandlas, det blev två innan det var klart. Där började vårat äventyr.. Senare på en hoppträning blev hästen plötsligt ca 2 grader halt Hf. Det sitter fortfarande i 3 år senare.. Hästen är igenomkollad på 4 olika kliniker, röntgad, ultraljudad, bedövad och BEHANDLAD från topp till tå utan någon förbättring. Sedan lämnade jag honom till en annan klinik i 3 veckor och lät dom utreda och göra vad dom ville, dom kunde inte hitta något.. Lite tjock i Vb gaffelband var det ända. Hästen har fått regelbunden behandling med laser, biolight, shockwave och massage och knäckning av utbildade människor. Det konstigaste är att hästen är ren i alla gångarter sålänge han inte är inspänd eller skrittar på kort tygel. Hästen går igenom vet besiktningar, men är väldigt oren i skritt uppsuttet.. Hästen kan gå inspänd både vid longering och ridning i trav och galopp, men blir plötsligt väldigt halt Hf i skritt. Han bygger jämna muskler och är väldigt mjuk och fin i övrigt. Men jag kan inte skritta bland folk. Jag vill inte ge upp med denna fina häst även fast jag kämpat i många år.. Veterinären på Ultuna sa att hon trodde det var en “nervövertändning” och att det var en rörelsestörning. Hästen har oxå gjort en karpaltunnel operation på båda frambenen för två år sedan utan någon skillnad.. Jag har gjort allt på denna häst förutom en scint undersökning då det kostar för mycket eftersom jag inte får ut på försäkringen efter karpaltunnel operation.
Hoppas jag kan få någon hjälp..
Mvh Emmilina

Veterinären svarar

Hej,

Du skriver att ni har gått igenom många olika undersökningar och utredningar. Då du skriver att hästen plötsligt blir kraftigt halt i skritt och detta försvinner efter en tid, tänker jag senskador högt upp vid karpus eller problem i bogled (t.ex en cysta i leden kan ge väldigt varierande hälta). En muskelskada i pektoralis (mellan framben) kan ge tydligt hälta i skritt men inget i trav.

Hoppas att det löser sig för er!

Veterinären svarar om Häst

 • Gör galoppsprång i traven

  Hej! Jag köpte min islandshäst i januari. När han kom va han väldigt stel och har haft väldigt dålig framåtbjudning... Men träningen har gått bra! Och ute är han jätte pigg och framåt! Men i paddocken "dör" han lite. Han är seg och i traven lägger han hela tiden in galoppsprång... Jag är orolig att de är nått han markerar för. Speciellt märks de på volt, då liksom gör han som galoppfattningar då och då.…

  karin_axelsson

  Av: karin_axelsson

 • Mitt 8 åriga fullblodssto har en stor vätskeansamling på ryggen!

  Jag tog in våra hästar för ca 3 veckor sen, och vid ryktandet så upptäckte jag en STOR vätskebubbla precis vid ryggraden ca 10 cm bakom där sadeln slutar.. Jag masserar henne varje dag, men svullnaden går inte ner nått.. Hon gick väldigt orent på vänster bak i ca 3 dagar, men det har släppt nu. Stalltjejerna säger att hon har rullat sig på en vass/ kantig sten. Men borde inte svullnaden minska snart? Jag…

  missingrudaz

  Av: missingrudaz

 • kissing spines

  Har en häst som är opererad för kissing spines men som ändå vart utdömd då hon fortfarande reagerar när man sitter på hennes rygg (blir väldigt arg och försöker få av en) Nu är min fråga, kan man avla på henne och vad ska man då tänka på? finns det chans att avkomman får det? har hört a ju längre rygg de har ju mindre chans är det att de får kissing spines!

  aanngelica

  Av: aanngelica

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons