Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

min häst har fått ett konstigt bett ?

Idag när jag var ute och red min häst med en kompis började min häst plötsligt sparka backut och drog iväg med mig. Kompisens häst började också bete sig konstigt men inte på samma sätt, han stod kvar på samma ställa och började vifta med huvudet, efter att hästarna lugnat ner sig hoppade jag av och gick och kolla om det möjligtvis kunde vara jordgetingar. Men inget spår av jordgetingar fanns.

När vi kom hem gick vi igenom hästarna eftersom de reagerade så stark. Jag hittade då två konstiga bett på min häst på varsin sida av bakbenen. Det var uppsvullet och svullnaden gick fort mer och mer upp.
Min häst är väldigt känslig där nu, jag får varken ta bredvid eller på bettet..

Vad tror ni att det kan vara för bett ?
Vad kan jag göra ?

/Emma

Veterinären svarar

Hej Emma,
Det är svårt att säga vad för en insekt har bitit era hästar, med det kan handla om getingar. Du kan bara låta området med bett vara i fred, det gör ont runt bettet. Det kommer troligen att lägga sig inm några dagar.

Veterinären svarar om Häst

 • Sårskada, lymfangit

  Hej! Min häst har gjort sig illa i hagen, förmodligen sprungit in i en gren. Han har ett sår på bogen, såret går ca 5cm in i muskeln. (Veterinär har varit ute två gånger, han får penicillin och ska få de i hela 10dagar) Han har nu svullnat upp i benet under och de är troligtvis lymfangit? Vad exakt innebär de och vad kan jag göra åt de? Hans temp går upp och ner hela…

  LinneaVincent

  Av: LinneaVincent

 • min häst har fått ett konstigt bett ?

  Idag när jag var ute och red min häst med en kompis började min häst plötsligt sparka backut och drog iväg med mig. Kompisens häst började också bete sig konstigt men inte på samma sätt, han stod kvar på samma ställa och började vifta med huvudet, efter att hästarna lugnat ner sig hoppade jag av och gick och kolla om det möjligtvis kunde vara jordgetingar. Men inget spår av jordgetingar fanns. När vi kom hem…

  Emma Olsson

  Av: Emma Olsson

 • Knöl på hästrygg

  Hej Jag har en 11 årig valack som fått "ryggproblem". För ca 2 veckor sedan upptäckte jag en hård knöl på/vid ryggraden. Den uppstod från ena dagen till den andra. Han ömmade rejält. Han fick vila från ridning tills min equiterapeut kunde komma ut och behandla honom (med bl a laser). Hon trodde att det kunde vara en låsning alternativt att han rullat på en sten i hagen. Han har sedan fått vila och endast…

  michelle_treutiger

  Av: michelle_treutiger

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons