Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

min häst har blivit lös i magen

Hej,
Jag har en valack på 21 ås som har blivit lös i magen för ett tag sen.
inte diarré utan mer koskit liknande med “vatten"pruttar.
Det är inget som verkar påverka honom allmänt.
Han är pigg och vaken. Äter och dricker som han ska och pälsen är glansig och fin.
Min tanke är att det är någonting han får i sig som gör att magen/tarmen kommer ur balans men det känns som jag har testat allt utan att det blivit varken bättre eller sämre.
Han äter hö, det har jag bytt ut (fastat över försiktigt) till ett annat hö, ingen skillnad.
Tagit bort kraftfodret, Han åt betfor, vetekli, mineraler och kalk, ingen skillnad.
Har lagt till foderjäst i kraftfodret. Ingen skillnad.
Fick rekomenderat att använda vanlig jäst, ingen skillnad.
Vattnet har jag skickat iväg på analys (eget stall med borrad brunn)
har bytt ut vattnet inne så jag tar med dunkar ifrån jobbet där det är analyserat bra vatten. Kan inte byta ute i hagen då de delar ett stort uppvärmt kar med kalvarna och får inte plats med så mycket vatten i bilen.
Så det jag inte har ändrat på är Vattnet ute i hagen, spånet i boxen (har svårt att tro att det kan bidra till lös mage) och hagen.
Vinterhagen har inte använts av hästar tidigare, och halva är grushage och halva gräs, kan inte dela av så de bara har grus heller för då uppfyller den inte jordbruksverketsmått. om det kanske kan vara nått han gnager i sig i hagen. Sommarhagen ligger för långt bort för att få uppvärmt vatten dit.

Finns det något annat man kan ge för att stabilicera magen i väntan på vattenprovet om det kan vara vattnet som är orsaken?
Vi dricker samma vatten och de andra djuren utan liknande symtom, men det kasnke kan bero på att han har blivit äldre och känsligare?
Eller finns det något prov veterinären kan ta för att de vad det beror på?
Eftersom han inte är allmänndålig har jag inte yckt det varit akut att ta ut veterinären än, men eftersom de inte blir bättre så har jag snart inget annat val.
Har även skickat in träckprov där det var 0 på allt!

Veterinären svarar

Hej!

Det mest vanliga är att lös avföring beror på något som häst får i sig, kanske äter han lite gräs och får i sig jord och därför är lös i magen. Det är bra att han äter hö. Om han inte är för mager, kan du prova att ta bort allt annat än hö för ett par veckor och se hur han reagerar.

Veterinären svarar om Häst

 • min häst har blivit lös i magen

  Hej, Jag har en valack på 21 ås som har blivit lös i magen för ett tag sen. inte diarré utan mer koskit liknande med "vatten"pruttar. Det är inget som verkar påverka honom allmänt. Han är pigg och vaken. Äter och dricker som han ska och pälsen är glansig och fin. Min tanke är att det är någonting han får i sig som gör att magen/tarmen kommer ur balans men det känns som jag har…

  EricaJohnsson

  Av: EricaJohnsson

 • Grovtarmsproblem

  Hej! Jag undrar hur grovtarmsproblem kan påverka hästens trav och galopp? Hur och varför? Vad är det som påverkar detta? Med vänliga hälsningar Johanna

  JohannaS

  Av: JohannaS

 • Kolit

  Hej. Jag har en fråga gällande kolit och vad som orsakar denna grovtarmsinflammation hos häst. Min unghäst har precis blivit utskriven från klinik efter en dryg veckas behandlingar där den diagnosticerats med kolit och nu är jag orolig att min häst har ätit något olämpligt som gett upphov till detta. Vi har god kvalitet på vårt hösilage och min häst har inte genomgått några foderbyten den senare tiden. Kan det vara något den ätit i…

  Equibalans

  Av: Equibalans

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons