Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Besök veterinären i mobilen.

• Öppet 07:00 - 24:00 alla dagar.
• Gratis med djurförsäkring.

Läs mer och boka här!

Är du veterinär? Just nu söker vi fler veterinärer till FirstVet.
Läs mer och ansök på firstvet.se.

FirstVet - Din veterinär på nätet

FirstVet finns som app till iPhone, iPad och Android.
Ladda ner appen i App Store eller på Google Play.

Annons

Många symtom

Jag köpte en 2,5 årig valack för ca 2 månader sedan. Han hade väldigt lite mugg när han kom, som vuxit, och som nu, trots tvätt med hibiscrub samt salicylsyrevaselin inte vill ge med sig, inbillar mig istället att det långsamt växer, och istället kommer på andra benet också.
Han har sedan han kom bytt från att ha gått på hö, till hösilage, och har mer eller mindre sedan sin andra vecka här varit väldigt lös i magen, vi går succesivt till att byta till torrare hösilage, inplastat hö, säljs det som.
För tre veckor sedan var han tvärhalt på ett framben, veterinär hittade ingen hovböld, utan diagnotiserade det som “blåmärke” i hoven, försvann efter ett par dagar.
Igår när jag tog in honom verkade han extremt låst i ryggen, ca 2 dm framför högsta punkten på rumpan, länden? Han var spänd i musklerna, och på en punkt även varm. Han fick stå inne med täcke, han kan röra sig och ser inte direkt brydd ut. Han ser ut att ha problem när han går upp och framförallt ner för de upphöjningar vi har i stallet.
Jag har från direkt när jag köpte honom reagerat på att han nästan alltid står och hänger på bakbenen, byter ofta och står nästan aldrig på båda långa stunder, han sjunker emellanåt ihop när jag trycker på länden. Detta är dock något som jag vissa dagar inte märker alls. 
Han är ju som sagt ganska ung, och ca 166 cm i mkh. Vi skrittar i paddocken ca 3 dagar i veckan, travar lite på lina, annars går han på lösdrift med 4 andra valacker, fodras med hösilage 2 gånger dagligen i slow feeding nät.
Jag börjar ju nu fundera på hans allmäntillstånd, då det känns som att det blir mer och mer krångel med honom. Jag vet ju givetvis att dessa symptom inte alls behöver ha något med varandra att göra, och han kanske bara är en klumpig kille.
Men jag skulle vilja ha något råd om i vilken riktning jag borde gå med honom.
Tacksam för tips!

Veterinären svarar

Hej,

Muggen kan vara besvärlig att komma till rätta med. Ofta hjälper det precis som du skriver att smörja med salisyrsyravaselin, låta den verka i ett par timmar, pilla bort krustorna och sedan tvätta med hibiskrub. Den ska verka ca 20 min innan man sköljer av och torkar benet. Man tvättar dagligen i ca två veckor. Om detta inte hjälper, är det bra att visa det till en veterinär.

Ganska många hästar blir lösa i magen av hösilage. Om hästen inte blir bättre, ge hö i stället.

Att hästen vilar ett bakben är vanligt och ofarligt.

Lycka till med din häst!

Veterinären svarar om Häst

 • nötter

  Hej! Är nötter farligt för hästar? Tack Pia

  pia_jönsson

  Av: pia_jönsson

 • Många symtom

  Jag köpte en 2,5 årig valack för ca 2 månader sedan. Han hade väldigt lite mugg när han kom, som vuxit, och som nu, trots tvätt med hibiscrub samt salicylsyrevaselin inte vill ge med sig, inbillar mig istället att det långsamt växer, och istället kommer på andra benet också. Han har sedan han kom bytt från att ha gått på hö, till hösilage, och har mer eller mindre sedan sin andra vecka här varit väldigt…

  Feliciatholster

  Av: Feliciatholster

 • varmblods travare

  Hej! Jag är skötare på en varmblods travare som har slutat tävla. Hon är lite stel i bakbenen ( Har alltid varit de) Hur ska man som bäst få henne att bli mindre stel? Och hur ska man få henne att hålla? alltså typ inte bli halt och sånt. Hur känner man om sadeln sitter bra hemma? Finns det några sätt som man kan kolla hemma om hon är frisk på? Det vart lite mycket…

  clara edin

  Av: clara edin

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • köpa körkort, köp ett pass, VAD ÄR APP # 1 (9109863818) (https://www.fastdocuments.net/)

  köpa körkort, köp ett pass, VAD ÄR APP # 1 (9109863818) (https://www.fastdocuments.net/) (fb.me/expressdoc48hrs) VAD APP # 1 (9109863818) hemsida ..... https://www.fastdocuments.net/ köp 100% oupptäckta falska $, £ och SSD-kemikalier, ansök om körkort, ansök om vapenkort, hur kan jag få ett nytt pass, var kan jag köpa ett pass? Köp pass,…

 • Bukskäck

  Hej Undrar om denna färg på häst! Är de känsliga för sol om de har rosa mule? Ögonen: ser de lika bra som andra hästar i solsken? I mörker? I vinterlandskap, när det är vitt överallt? Står ögonen ut mer på dessa hästar? Finns det något genetiskt dåligt med dessa…

 • Häst dålig i magen under en längre tid

  Min häst bytte stall vid årskiftet och efter några veckor där blivit dålig i magen, ingen form av diarré men avföringen är något löst och luktar illa. Hästen äter hösilage och har gjort det i dem tre åren jag har haft honom. Han har aldrig vart dålig i magen tidigare…

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2019 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons