Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Magsårs häst

Hej! Jag har ett fullblod som är behandlad för magsår i vintras och upptäcktes bara några dagar efter ja köpt honom från banan(super super loj,jätte diarre,3 koliker på 1 vecka,döds längtan i stort sett). Olyckligtvis täckte inte försäkringen hans sjukhus vistelse för dessa 7 dagar på klinik + en väldigt dyr medicin (gastrogard) som han vart behandlad för i ca 4v. Dom sa att han hade rikligt med magsår men kunde inte ge svar hur pass länge ja behövde medicinera honom heller. Till det stora problemet är att ja har inte råd att göra någon gastroskopi nu och heller inte skriva ut mera gastrogard då ja rätt ut sagt är rätt pank efter hans klinik vistelse. Det vart en svindlande summa + all kostnad för medicinen. Hästen i sig mår väldigt bra i dagens läge efter sjukhus vistelsen och stort sett lever livet. Pigg,glad,livsglädje som aldrig förr,busig..you name it. Men ja märker att det säkert inte riktigt har läkt då han fortfarande är lite lös i magen. De är inte direkt diarre som han hade när han kom.Utan de är fastare men ändå löst.
Finns det något tillskott jag kan ge honom tills vidare? Som kan lindra lite och även vara till hjälp till just magsårs hästar?
Tacksam för svar! Mvh Carolin

Veterinären svarar

Hej,

Man kan säga att magsår är “livstilssjukdom” för hästarna, det beror nämligen på stress. Det viktiga är att byta miljö till mindre stressigt miljö, som din häst har gjort om jag förstår det hela rätt. Ge mycket grovfoder, helst fri tillgång så att hästen kan äta ofta. Det lindrar magsår. Undvik att ge stora mängder krafftfoder, du måste prova dig fram vad som passar din häst, få fullblod klarar sig helt utan krafftfoder. Ha gärna hästen mycket ute i hagen, med andra hästar om han trivs med det. Du kan även ge Pronutrin, det är ett tillskott som hjälper mot magsår. Det är inte heller helt billigt men inte lika dyrt som Gastrogard.

Veterinären svarar om Häst

 • min häst har blivit lös i magen

  Hej, Jag har en valack på 21 ås som har blivit lös i magen för ett tag sen. inte diarré utan mer koskit liknande med "vatten"pruttar. Det är inget som verkar påverka honom allmänt. Han är pigg och vaken. Äter och dricker som han ska och pälsen är glansig och fin. Min tanke är att det är någonting han får i sig som gör att magen/tarmen kommer ur balans men det känns som jag har…

  EricaJohnsson

  Av: EricaJohnsson

 • Grovtarmsproblem

  Hej! Jag undrar hur grovtarmsproblem kan påverka hästens trav och galopp? Hur och varför? Vad är det som påverkar detta? Med vänliga hälsningar Johanna

  JohannaS

  Av: JohannaS

 • Kolit

  Hej. Jag har en fråga gällande kolit och vad som orsakar denna grovtarmsinflammation hos häst. Min unghäst har precis blivit utskriven från klinik efter en dryg veckas behandlingar där den diagnosticerats med kolit och nu är jag orolig att min häst har ätit något olämpligt som gett upphov till detta. Vi har god kvalitet på vårt hösilage och min häst har inte genomgått några foderbyten den senare tiden. Kan det vara något den ätit i…

  Equibalans

  Av: Equibalans

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons