Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Magsår?

Hej Jag har en fjording som har fått problem med magen typ kolik (haft det förr) inga stora plågor men hon går och lägger sig och tittar på magen och ligger sedan några timmar sedan när hon kvicknar till är hon både törstig och hungrig men tyvärr så for hon ont igen efter måltiden och sen börjar det om.
Och sen är det ju inget vidare att hon ligger så länge blir stel när hon reser sig.

Problemet är att en del veterinärer säger att dom ska ha lite mat tills problemen ger med sig men jag tycker att då blir det värre.
Inget roligt läge jag funderar på avlivning men blir hon bara av med magpoblemen så fungerar ju det bra.
Kan det vara magsår?

Ej försäkrad och över 20 år så någon klinik är inte att tänka på. 

Veterinären svarar

Hej!
Det är jättesvårt, som du säkert förstår, att ställa en säker diagnos på vad problemen med din häst är utan att undersöka henne.
Det finns många olika orsaker till varför hon får ont i magen, en av dem kan vara magsår, men i min erfarenhet brukar de flesta magsårshästar inte visa regelrätta koliksymtom, de brukar kunna äta dåligt, bli loja, matta i pälsen, vissa gnisslar tänder, en del får diarré. Det kan hända at hon har en kronisk blindtarmsförstoppning som gör sig påmind då och då. Som du redan nämnt skulle hon egentligen behöva utredas på klinik, men om det inte är något alternativ kan du prova med att ge henne någon form av fodertillskott som hjälper magen och tarmarna. Exampel på sådana tillskott är Pro-Soothe och Equitop Pro-Nutrin. Dessa fodertillskott hjälper en del hästar med magsårsproblem och även en del med tarmflorestörningar.
Fortsätter din hästs problem bör du av djurskyddsskäl avliva henne om du inte harmöjlighet att söka veterinärhjälp.
Lycka till!
Mvh Tove

Veterinären svarar om Häst

 • min häst har blivit lös i magen

  Hej, Jag har en valack på 21 ås som har blivit lös i magen för ett tag sen. inte diarré utan mer koskit liknande med "vatten"pruttar. Det är inget som verkar påverka honom allmänt. Han är pigg och vaken. Äter och dricker som han ska och pälsen är glansig och fin. Min tanke är att det är någonting han får i sig som gör att magen/tarmen kommer ur balans men det känns som jag har…

  EricaJohnsson

  Av: EricaJohnsson

 • Grovtarmsproblem

  Hej! Jag undrar hur grovtarmsproblem kan påverka hästens trav och galopp? Hur och varför? Vad är det som påverkar detta? Med vänliga hälsningar Johanna

  JohannaS

  Av: JohannaS

 • Kolit

  Hej. Jag har en fråga gällande kolit och vad som orsakar denna grovtarmsinflammation hos häst. Min unghäst har precis blivit utskriven från klinik efter en dryg veckas behandlingar där den diagnosticerats med kolit och nu är jag orolig att min häst har ätit något olämpligt som gett upphov till detta. Vi har god kvalitet på vårt hösilage och min häst har inte genomgått några foderbyten den senare tiden. Kan det vara något den ätit i…

  Equibalans

  Av: Equibalans

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons