Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Löss?

Hej!
Har en Nordsvensk häst som kliar sej, rullar runt mm. Hittade en brun liten med sex ben, ser ut som om han har mycket mjäll.Han har mycket pälls och lång man, under manen var det en liten kal fläck. Vad behandlar man det med? Har en nordsvensk till ska jag behandla den med i så fall?
Mvh Gitte

Veterinären svarar

Hejsan Gitte,
Det låter som om din häst har drabbats av någon typ av parasit, eftersom han kliar sig så mycket. Det finns pälsätande och blodsugande löss som drabbar hästar, pälsätarna är helt klart vanligast. Dessutom kan de drabbas av fotskabb som du säkert har hört talas om, hos enstaka hästar kan detta ge klåda på kroppen även om de flesta endast har klåda på benen.
Parasiterna är mycket svåra att se eftersom de är så små. De blodsugande lössen är lite större och kan ibland ses. Pälsätarna är snabba och små och därför oftast mycket svåra att upptäcka. Däremot brukar man kunna se deras gulvita ägg som sitter mitt på hårstråna.
Vad gäller behandlingen av löss finns det inget registrerat preparat mot löss till häst. Switch pour on kan i vissa fall hjälpa. Om det är blodsugande löss kan de ofta bekämpas med Ivomec avmaskningspasta, men pälsätarna är mindre känsliga för detta.
Det finns preparat som är till för andra djurslag och som har bra effekt mot löss även på häst, men eftersom de inte är utprovade och registrerade till häst använder man dess preparat på egen risk. Du kan diskutera det med din egen hemmaveterinär.
Slutligen kan jag säga att en gammal huskur som är helt ofarlig är att tvätta hästen i grönsåpa. Det hjälper bra på en del individer.
Jag tycker att man skall behandla de hästar som är i kontakt med varandra och även sanera utrustning, borstar etc.
Lycka till!
Mvh Tove

Veterinären svarar om Häst

 • Synliga ägg i hästbajs.

  Hej. När jag mockade en av hagarna som mina två hästar gått i såg jag små 1-2mm avlånga vita "ägg" i bajset. Nu undrar jag vad det är för ägg. Mockade jätte noga för att få med så mycket som möjligt av vad det nu är. Tackar på för hand. MVH Anna-Karin Petersson

  anna-karin_petersson

  Av: anna-karin_petersson

 • Ringorm i hagen?

  Hej! I höstas/vintras hade vi ringorm i stallet. Då det är en stor anläggning med många verksamhetshästar i stora flockar, var det tyvärr inte alla ringormsfall som upptäcktes i tid och flyttades till karantänhage. Det har alltså gått hästar med ringormsutslag i vår kuperade hage med berg, träd och buskar i ca 1-2 dagar. Jag undrar nu om det är säkert att släppa hästar där i höst igen? Majoriteten av hästarna som ev ska gå…

  Essentials

  Av: Essentials

 • Hög feber, gula slemhinnor och bajsar inte

  har en 11 årig valack..Allt började i tisdags. Då vi upptäckte att han låg ner.. hade inte bajsat mycket.. Igår fick vi tillkalla vet då hans temperatur var 41.2. Ingen balans. gula slemhinnor. helt uttorkad. Fick parafinolja, slangad via näsborrarna. 10 liter dropp..plus en massa andra mediciner.. Har nu fortfarande inte bajsat något. och inte druckit något vatten på hela natten /morgonen.. Div prover är tagna svar i morgon.... Jag bor i Spanien så känner…

  madeleine_nilsson-sammens

  Av: madeleine_nilsson-sammens

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons