Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Lång läkning efter sparkskada

Hej, för drygt 5 veckor sen fick min häst en (troligtvis) sparkskada på innersida av vänstra bakbenet, rätt högt upp ovanför knäet. Såret var aldrig djupt utan väldigt ytligt, ett avlångt streck typ på en 10-15 cm. Hon har inte blivit varken svullen eller fått feber, och hon haltar ingenting. Däremot har hon haft värme i benet, dom första 2-3 veckorna var hon varm i nedre delen av benet och nu är hon endast varm precis vid såret. Det ser jättefint ut tycker jag och det är skorpa och har blivit mindre, men det verkar ta tid att läka. Hon är heller inte öm numera när man känner där utan man får trycka och klämma utan att hon reagerar.

Har lite jag funderar över, är det vanligt att det tar lång tid att läka? Hon har endast skrittat nu under den här perioden. Vågar jag börja sätta igång henne och rida ordentligt igen? Eller bör jag vänta till värmen avtagit?

Tack på förhand. Mvh Caroline

Veterinären svarar

Hej Caroline,

Det är helt normalt att det tar lite tid innan ett sår läker helt. Värmen är ett tecken på ökad cirkulation i området och tillhår läkningsprocessen. Du kan börja sätta igång hästen, ca 2 veckors vila är tillräcklig efter enklare sårskador.

Veterinären svarar om Häst

 • Öppet köttsår

  Hej ! Jag har en häst som går på lösdrift. Igår när jag skulle hämta hästen från hagen för att ta in och borsta så hade hon ett öppet köttsår. Min fråga är nu hur ska jag göra för att det inte ska sätta sig flugor och andra djur i såret ?

  ellen_ljungqvist

  Av: ellen_ljungqvist

 • Bomull eller vadd?

  Hejsan! Jag undrar om man kan använda vadd, som man har under gips på människor, istället för bomull när man lägger ex ett sjukbandage på hästens ben? Mvh Rebecca vinje

  rebecca_vinje

  Av: rebecca_vinje

 • Sårvård

  Min ponny har ett sår på vänster bakhov, precis ovanför hoven. Jag tror att han trampat på sig själv. Jag har tvättat med Lactacyd och spolat med koksaltlösning. Därefter lagt på steril kompress, bomull och självhäftande bandage. Är detta rätt behandlat? Eller borde såret luftas? Om det är rätt, när bör jag titta till såret/lägga om såret? Tacksam för råd. //Lotta

  lotta_westring

  Av: lotta_westring

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2024 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.