Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Kronisk lymfangit

Hejsan!

Jag har fundering på om det finns något jag kan göra för mitt sto som efter en gammal sårskada fått mycket svallkött och troligen även en kronisk lymfangit (I ett bakben). Detta har hon haft i många många år. Har precis köpt henne som avelssto och har henne nu lindad med stödbandage, då jag tycker detta hjälp henne något. Varje dag lägger jag ett jodopaxomslag hon får stå med ett par timmar, sedan lägger jag en mjukgörande salva och håller henne lindad med en tjock varm padd (Back on Track, tills nästa dag och då samma procedur. Finns det något mer jag kan göra för henne? Hon går ute dygnet runt.
Tack!

Veterinären svarar

Hej,

Gamla, kroniska sår kan behandlas, men oftast tar det lång tid och kan bli dyrt. Dels måste svallköttet skäras bort, dels måste hästen stå stilla under tiden huden läker. Om området är stort, kan hudtransplantat förkorta läkningstiden avsevärt. Den kroniska lymfangiten är oftast svår att få läka, vävnaden har skadats och benet är alltid lite tjockare än de andra.

Veterinären svarar om Häst

 • Öppet köttsår

  Hej ! Jag har en häst som går på lösdrift. Igår när jag skulle hämta hästen från hagen för att ta in och borsta så hade hon ett öppet köttsår. Min fråga är nu hur ska jag göra för att det inte ska sätta sig flugor och andra djur i såret ?

  ellen_ljungqvist

  Av: ellen_ljungqvist

 • Bomull eller vadd?

  Hejsan! Jag undrar om man kan använda vadd, som man har under gips på människor, istället för bomull när man lägger ex ett sjukbandage på hästens ben? Mvh Rebecca vinje

  rebecca_vinje

  Av: rebecca_vinje

 • Sårvård

  Min ponny har ett sår på vänster bakhov, precis ovanför hoven. Jag tror att han trampat på sig själv. Jag har tvättat med Lactacyd och spolat med koksaltlösning. Därefter lagt på steril kompress, bomull och självhäftande bandage. Är detta rätt behandlat? Eller borde såret luftas? Om det är rätt, när bör jag titta till såret/lägga om såret? Tacksam för råd. //Lotta

  lotta_westring

  Av: lotta_westring

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2024 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.