Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Kramp anfall häst

Jag har en 13 år gammal islandshäst som jag rider 3 ggr/vecka i skogen. Måndagen den 7 okt när jag var i stallet på morgonen, så blev islänning orolig och drog huvudet
bakåt för att vingla till och därefter ramla på sidan och krampa med alla benen rakt ut och huvudet draget tillbaka. Sedan reste han sig och såg medtagen ut och efter en kort stund tog jag ut honom i hagen där han ställde sig och åt hö som jag lagt ut.
svårt att uppskatta hur lång tid det tog men gissningsvis tror jag att det tog ca 5 min.
Min fråga är nu vad jag ska göra, hela veckan har han varit precis som vanligt. Kan jag rida honom? Jag vet att det är svårt att ställa diagnos bara på denna beskrivning, men har du någon aning om vad det kan vara? Borelia?

Veterinären svarar

Hej,

Kramper kan bero på väldigt många olika orsaker. En del beror på neurologiska problem som epilepsi eller narkolepsi (även om det är mycket ovanligt hos häst). Kramper kan även bero på hjärtproblem. Jag rekommenderar att hästen undersöks av grundligt innan han rids igen, det kan vara farligt att rida honom.

Veterinären svarar om Häst

 • snubblande islänning

  Hej, vilka neurologiska sjukdomar kan en häst drabbas av som har som symptom att hästen snubblar på släta marken vid promenader utan ryttare på ryggen?

  Redenvik

  Av: Redenvik

 • Svettas i lårmuskeln

  Hej, jag har en häst som svettas i lårmuskeln bak fast att hon inte ansträngt sig, va kan de va för fel? Vill så gärna få hjälp me hur ja ska få de att sluta? Ibland kan hon skaka i hela benet men de jätte sällan.

  kirrol

  Av: kirrol

 • Kramp anfall häst

  Jag har en 13 år gammal islandshäst som jag rider 3 ggr/vecka i skogen. Måndagen den 7 okt när jag var i stallet på morgonen, så blev islänning orolig och drog huvudet bakåt för att vingla till och därefter ramla på sidan och krampa med alla benen rakt ut och huvudet draget tillbaka. Sedan reste han sig och såg medtagen ut och efter en kort stund tog jag ut honom i hagen där han ställde…

  anjape

  Av: anjape

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons