Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Kotledsinflammation frambenen

Hej!
Jag har en ponny som råkade ut för två frakturer i vänster bakben i sommars, han blev sparkad . Frakturerna var raka och fina och skulle läka av sig själva.
Allt gick bra men han fick två små knölar på frambenen som vet. Trodde var obetydliga överben. Men under igång sättningen fick ponnyn både laser och masade och efter andra massagen vill han helt tvärt inte gå.. Vägrade och backade bara bakåt.
Vi ringde ut vet som konstaterade hälta på båda frambenen. Vi fick åka till kliniken för en större utredning . Han blev där behandlad i båda fram benet. Han var mest halt i höger fram men behandlades i båda. Hur ser framtids utsikten ut för en sån här häst? Han är ponny travare och alltid varit pigg och glad förut . Vad kan inflammationen bero på? Hur vanligt är det att hästar måste behandlas flera gånger vid kotledsinflamation ?
Denna ponny har haft ett sånt oturs år så hoppas verkligen det vänder snart…

Veterinären svarar

Hej,

Det förekommer att en hälta “kommer fram” då hästen vilar för en annan orsak. En annan förklaring är att han har tappat kondition under tiden han vilar. Då musklerna blir trötta belastas lederna mer vilket kan leda till smärta. Det händer att man måste behandla flera gånger men prognosen är bra. Stort sett alla hästar har blivit behandlade någon gång under karriären, det är inget konstigt. Hästen är en atlet, det sliter på kroppen.

Lycka till med hästen!

Veterinären svarar om Häst

  • Gör galoppsprång i traven

    Hej! Jag köpte min islandshäst i januari. När han kom va han väldigt stel och har haft väldigt dålig framåtbjudning... Men träningen har gått bra! Och ute är han jätte pigg och framåt! Men i paddocken "dör" han lite. Han är seg och i traven lägger han hela tiden in galoppsprång... Jag är orolig att de är nått han markerar för. Speciellt märks de på volt, då liksom gör han som galoppfattningar då och då.…

    karin_axelsson

    Av: karin_axelsson

  • Mitt 8 åriga fullblodssto har en stor vätskeansamling på ryggen!

    Jag tog in våra hästar för ca 3 veckor sen, och vid ryktandet så upptäckte jag en STOR vätskebubbla precis vid ryggraden ca 10 cm bakom där sadeln slutar.. Jag masserar henne varje dag, men svullnaden går inte ner nått.. Hon gick väldigt orent på vänster bak i ca 3 dagar, men det har släppt nu. Stalltjejerna säger att hon har rullat sig på en vass/ kantig sten. Men borde inte svullnaden minska snart? Jag…

    missingrudaz

    Av: missingrudaz

  • kissing spines

    Har en häst som är opererad för kissing spines men som ändå vart utdömd då hon fortfarande reagerar när man sitter på hennes rygg (blir väldigt arg och försöker få av en) Nu är min fråga, kan man avla på henne och vad ska man då tänka på? finns det chans att avkomman får det? har hört a ju längre rygg de har ju mindre chans är det att de får kissing spines!

    aanngelica

    Av: aanngelica

Fler frågor om Häst

Forum Häst

  • Kvarka häst

    Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

  • Luftvägsproblem häst

    Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

  • Fölning häst

    För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2023 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons