Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

kost, kolik

Undrar hur man bör göra för att undvika att en äldre häst (24år) drabbas av (tendens till) kolik. Hästen är gammal och under denna årstid inte så rörlig (stora snö mängder) rids tre till fyra gånger i veckan. Äter i dag hö och musli (innehåller mineraler och vitaminer). Hästen mår för övrigt bra och är “vital” för sin ålder, hur gör vi på bästa sätt för att undvika problem med hjälp av kosten?, lämpliga kombinationer?, tillsatser?
Tackar på förhand.

Veterinären svarar

Hejsan,
 jag tycker att Ni bör ta ut en veterinär som kan kolla munnen på honom så att han kan tugga ordentligt, det är vanligt att äldre hästar får problem med tänderna. Om ni inte har avmaskat honom bör Ni skicka in ett träckprov, kolla då också bandmask eftersom det kan vara orsak till kolik ibland.
Du skriver inte vilken typ av kolik han drabbas av. Om han blir förstoppad gäller det att få i honom lösande foder, till exempel linfrö och eller betfor. Om han blir mer gasig skall Ni undvika kraftfoder i största möjliga mån. Man kan också prova att ge hästar som lätt blir gasiga eller får lite lös avföring antingen loppfrö eller någon typ av tarmflore balanserande tillskott till exempel Krafft mag-tarm.
Jag antar att Ni har haft kontakt med veterinär i samband med kolikanfallen, vilket jag rekommenderar.
Lycka till!
mvh Tove

Veterinären svarar om Häst

 • min häst har blivit lös i magen

  Hej, Jag har en valack på 21 ås som har blivit lös i magen för ett tag sen. inte diarré utan mer koskit liknande med "vatten"pruttar. Det är inget som verkar påverka honom allmänt. Han är pigg och vaken. Äter och dricker som han ska och pälsen är glansig och fin. Min tanke är att det är någonting han får i sig som gör att magen/tarmen kommer ur balans men det känns som jag har…

  EricaJohnsson

  Av: EricaJohnsson

 • Grovtarmsproblem

  Hej! Jag undrar hur grovtarmsproblem kan påverka hästens trav och galopp? Hur och varför? Vad är det som påverkar detta? Med vänliga hälsningar Johanna

  JohannaS

  Av: JohannaS

 • Kolit

  Hej. Jag har en fråga gällande kolit och vad som orsakar denna grovtarmsinflammation hos häst. Min unghäst har precis blivit utskriven från klinik efter en dryg veckas behandlingar där den diagnosticerats med kolit och nu är jag orolig att min häst har ätit något olämpligt som gett upphov till detta. Vi har god kvalitet på vårt hösilage och min häst har inte genomgått några foderbyten den senare tiden. Kan det vara något den ätit i…

  Equibalans

  Av: Equibalans

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons