Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Knäledsinflammation och snubblande häst

Hej!

Jag har ett nordsvenskt sto på 20 år. Under sommaren förra året började min häst snubbla utan förvarning på plan mark, som t.ex. grusvägar. Hon kunde då både vid trav och skritt helt plötsligt falla ner på knä och snubbla så pass att hon slog i både huvud och stapplade ett bra tag innan hon kom på fötter (detta har endast inträffat då vi har haft henne i arbete vid ridning eller körning). När detta hände kändes det vid varje tillfälle som att benen bara vek sig under henne.
Efter betet visade hon hälta och blev behandlad på klinik för knäledsinflammation i båda fram.

Ett par månader innan det var dags för bete i år så var hon i god kondition igen och dessa plötsliga fall till knä hade upphört. Under denna sommar har hon hållts igång ganska bra för att hon inte ska bli för tung (hon har gått iaf 3-4 gånger i veckan). Nu när vi tagit tillbaka henne från sommarbetet har hon börjat trilla igen och hon visar hälta i fram i båda varven på böjt spår.

Jag och min syster som har hästen tillsammans är väldigt oroliga över att hon faller ner på knä sådär plötsligt. Veterinären på kliniken kunde inte svara på varför hon faller ner på knä, därför ville jag nu höra med er om ni har någon teori om detta?
Jag undrar även vad som kan vara orsaken till att hon får dessa knäledsinflammationer, och om ni tycker att man bör åka in för att behandla lederna så snart som möjligt eller vänta och se om hon blir bättre (jag antar att det är knäledsinflammationerna som spökar igen eftersom det visat sig på samma sett som sisst)? Hon började alltså trilla och visa hälta förra veckan.

Veterinären svarar

Hej Maria,
Det låter som att din häst har neurologiska symptom, vilket leder till att han snubblar. Jag rekommenderar att du kontaktar en hästklinik där man har möjlighet att göra en neurologisk undersökning. I samband med detta kan även knäna behandlas.

Veterinären svarar om Häst

 • snubblande islänning

  Hej, vilka neurologiska sjukdomar kan en häst drabbas av som har som symptom att hästen snubblar på släta marken vid promenader utan ryttare på ryggen?

  Redenvik

  Av: Redenvik

 • Svettas i lårmuskeln

  Hej, jag har en häst som svettas i lårmuskeln bak fast att hon inte ansträngt sig, va kan de va för fel? Vill så gärna få hjälp me hur ja ska få de att sluta? Ibland kan hon skaka i hela benet men de jätte sällan.

  kirrol

  Av: kirrol

 • Kramp anfall häst

  Jag har en 13 år gammal islandshäst som jag rider 3 ggr/vecka i skogen. Måndagen den 7 okt när jag var i stallet på morgonen, så blev islänning orolig och drog huvudet bakåt för att vingla till och därefter ramla på sidan och krampa med alla benen rakt ut och huvudet draget tillbaka. Sedan reste han sig och såg medtagen ut och efter en kort stund tog jag ut honom i hagen där han ställde…

  anjape

  Av: anjape

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons