Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Igångsättning efter lång vila

Hej!
Har en 8 åring som haft besvär till och från med inflamationer i båda framkotorna under två år. Han är behandlad ett flertal gånger med vila imellan ( ca 4-8 veckor) men då problemet återkommit så beslöt vi oss för att ge honom lång vila (6 mån ).
Nu är mina funderingar kring hur jag ska sätta igång på bästa sätt?
Han har tävlat på medelsvår nivå i dressyr och har under vilan endast gått i stor hage.
Tanken är att han ska komma tillbaka till sin forna nivå och fortsätta utvecklas.
Hans exteriör är 7 mässig, något långställd.

/Tack på förhand

Veterinären svarar

Hej,

Vid igångsättning är det viktigt att skynda långsamt. Du kan börja med att bara skritta hästen i ett par veckor. Sedan kan du ta med trav, rid 15 min varannan dag i två veckors tid innan du ökar till 20 min varannan dag. Efter ytterligare två veckor kan du rida 20 min två dagar i rad och sedan en vilodag. Variera gärna ridningen med longering och/eller tömkörning. Vilodagarna är viktiga för att bygga kondition.

Du kan fatta galopp varje gång när du rider, men galoppera längre först efter en månad eller så, du måste känna lite hur mycket hästen orkar. Galoppintervallerna är bra för att bygga styrka. Du kan rida 2 min galopp och varva med 2 min skritt. Börja med 3-4 intervaller en gång i veckan och öka på allt eftersom hästen orkar mer.

Efter ca 3 månaders konditionsträning borde hästen orka ett dressyrpass på ca 30 min. Fortsätt gärna med konditionsträningen, långa travpass ute i terrängen är bra träning.

Lycka till!

Veterinären svarar om Häst

 • nötter

  Hej! Är nötter farligt för hästar? Tack Pia

  pia_jönsson

  Av: pia_jönsson

 • Många symtom

  Jag köpte en 2,5 årig valack för ca 2 månader sedan. Han hade väldigt lite mugg när han kom, som vuxit, och som nu, trots tvätt med hibiscrub samt salicylsyrevaselin inte vill ge med sig, inbillar mig istället att det långsamt växer, och istället kommer på andra benet också. Han har sedan han kom bytt från att ha gått på hö, till hösilage, och har mer eller mindre sedan sin andra vecka här varit väldigt…

  Feliciatholster

  Av: Feliciatholster

 • varmblods travare

  Hej! Jag är skötare på en varmblods travare som har slutat tävla. Hon är lite stel i bakbenen ( Har alltid varit de) Hur ska man som bäst få henne att bli mindre stel? Och hur ska man få henne att hålla? alltså typ inte bli halt och sånt. Hur känner man om sadeln sitter bra hemma? Finns det några sätt som man kan kolla hemma om hon är frisk på? Det vart lite mycket…

  clara edin

  Av: clara edin

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons