Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Icke dräktigt sto med ljuverproblem

Det ena ljuvret på mitt 18 år gamla shettissto har svullnat upp och blivit väldigt stort (- något hon har råkat ut för för ca ett halvår sedan och fick då kortison av veterinär).

Jag rådfrågade veterinär när jag var på klinik med min andra häst och fick rådet att avvakta men smörja med kamfersalva - dock inte massera.

Problemet har dock kvarstått och hon har till och med blivit ännu mer öm. Provade då på eget bevåg idag att massera både det normala och det svullna ljuvret.
Ur det svullra ljuvret kommer endast lite klar vätska och det normala ljuvret hade fått en “propp” i öppningen.
Jag rengjorde och tog bort proppen och märket då att det faktiskt går att mjölka det normala ljuvret - och det kommer MYCKET.
Hon verkar mycket piggare och mindre öm efter mjölkningen men bör jag ändå följa min veterinärs råd och låta bli?

Ursäkta att frågan blev lite omständig. Vad gör jag?

Veterinären svarar

Hej,

Även om juverinfektion är mycket ovanlig hos hästar, förekommer den även hos ston som inte har ett föl vid sidan. Symptomen som du beskriver stämmer på mastig (juverinfektion). Man kan ta bakterieprov på mjölken och kolla detta.

Om det går,mjölka ur den sjuka sidan. Låt helst bli att mjölka på den friska sidan för att det stimulerar mjölkproduktionen.

Veterinären svarar om Häst

 • cysta med manligt könsorgan på äggstocken

  Mitt sto opererades för cysta med manligt könsorgan för några år sedan. Hon blev rent farlig i hantering o ingen trodde på mig. Dominansbeteende sa alla tills jag ringde Skara. Han bokade en operationstid samma dag som jag skulle dit för undersökning. Min fråga är nu: Är detta ärftligt? Har ett sexårigt sto efter henne. Har inga tendenser till att betäcka eller slåss med andra hästar, däremot om det kommer en ny häst får den…

  Lady X

  Av: Lady X

 • Kulor/knölar på toppen av snoppen

  Hej. Hade släppt ut min häst i hagen. Varpå jag lyckades se något misstänkt på hans snopp då han ställde sig för att kissa. Fick tag på närmsta föremål(en pinne) och rörde lite lätt vid kulorna, det jag kunde känna då var att dr var hårda och satt fast. Tänkte annars att jag kunde petat bort dom med pinnen. Kulorna om satt där såg ut som två blåbär. Någon misstanke om vad det kan vara?…

  Amanda92a

  Av: Amanda92a

 • Luktar illa

  Hej! Jag har en shirehingst på snart 6 år som luktar väääldigt illa i skapet. Känner hur det luktar ibland när jag tillochmed sitter på honom. Han är kladdig på magen med nåt svart på en liten liten del precis utanför snoppen. Har kollat om det varit sårigt eller nåt men hittar inget sånt, ibland lite mörkrött blod (tror jag det är) Men annars är det bara gråaktig sörja och svart gegg. Har tvättat honom…

  silja_lehtikangas

  Av: silja_lehtikangas

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons