Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Hingst har börjat attackera

Hej !

Har en 7 årig varmblodshingst som jag haft lite mer än 1 ½ år .
Mina planer är att kastrera honom så fort jag bara kan, även fast han bara har varit skrikig och arg på andra hästar så har vi inte haft mer problem än så.

Men för 3 månader sen attackerade han mig påväg till stallet från hagen, vilket han aldrig gjort förr.
Han tog tag i nacken på mig men fick som tur var bara tag i håret som sedan tappades.

Han kommer springandes i hagen och är glad att man ska hämta honom, men såfort man kommer utanför hagen blir han otroligt arg..och nu har han huggit tag i mig 3 ggr.
Annars är han otroligt snäll att hålla på med, det är bara påväg in till stallet han blir såhär.

Vill ju inte behöva ta bort honom innan han får en andra chans som valack. Men hur stor är chansen att något som de här försvinner ?
Hur stor är risken för infektion nu under sommaren ?
Rekommenderar ni att vänta tills hösten ?

Tack för en grym frågelåda !

Trevlig sommar !
Mvh / Nina

Veterinären svarar

Hejsan,
du har verkligen ett stort problem. Hingstar som fått såna fasoner för sig kan blir riktigt farliga, det har till och med hänt att de har dödat människor.
Eftersom han är snäll i övrigt skulle jag tro att hans beteende har någon form av dominans bakgrund. Han håller helt enkelt på och tar över och rätt var det är kan han ge sig på dig ordentligt!
Jag skulle trots alla risker med infektioner i och med kastrationen se till att kastrera honom snarast, det är absolut inte idealiskt att kastrera nu med tanke på infektion, men om han attackerar dig och skadar dig allvarligt är det självklart mycket värre.
Under tiden tycker jag inte att du skall hantera den här hästen utan att han har munkorg! Och se för allt i världen till att inga barn kommer i närheten av honom.
Det är inte säkert att han blir så mycket bättre i och med kastrationen, men förhoppningsvis hjälper det, annars har hen ju fått en chans. Men som sagt PÅ MED MUNKORGEN tills du ser att han blivit snäll och VAR FÖRSIKTIG i alla lägen. Lita ALDRIG på honom ens i situationer han brukar vara snäll.
Lycka till!
mvh Tove

Veterinären svarar om Häst

 • Beteendeförändring hos äldre häst

  Hej! Vi har en fjording (Juna), född 1991 som vi ägt väldigt länge, 10-12 år ungefär. Hon har i alla år skött sig exemplariskt i ridning, körning och hantering utan problem. Men de senaste månaderna har hon blivit extremt knepig att ha med att göra. Det första lustiga vi märkte av var när vår falabellahingst råkade smita in i stohagen (vi var där och kunde avbryta det hela i god tid). Då sparkade hon som…

  KarinJansson

  Av: KarinJansson

 • stegrar sig

  Hej, min häst som är en sjuårig hingst, stegrar sig och "pratar" så fort det kommer andra hästar i närheten. Nu undrar jag om det finns något man kan göra för att förebygga det beteendet? "Prata" kommer han troligtvis alltid göra men finns den något smart knep för att få bort stegringarna eller har han ont?

  Puzllo

  Av: Puzllo

 • Vaccinationer

  Hej, Under hela tiden man har hästen, vad bör den vaccineras mot och vad bör man kolla upp och hur ofta? (T.ex. Stelkramp vart tredje år, sko om var sjätte vecka osv ) Tacksam för svar! /Emelie

  Emeliema

  Av: Emeliema

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2021 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons