Veterinären.nu – Sveriges ledande hälsoportal för sällskapsdjur
× Stäng

Frågelådan är
flyttad till FirstVet.

Ställ din fråga eller boka videosamtal på FirstVet.se

Gå till FirstVet

FirstVet finns som app för iPhone, iPad och Android. Ladda ner appen i App Store eller på Google Play

Annons

Hästen är lös i magen

Min häst blir emellanåt lös i magen, sprutar ut vätska som rinner ner längs ben o svans. Jag fodrar med inplastad hö just nu men annars hela hösten har han fått uppblött hö pågå kvalsterallergi. Det jag funderar på är hagen, det är en rast hage som tyvärr bara är Sand/jordig. Naturligtvis går han ju där och plockar rötter och därmed får han jord i magen.
Min gård består av enligt bönder bra mark, men inte för häst enligt mig, har inte de där stora naturhagar som man kan önska, men för att slippa undan problemet lös mage så får han gå på ridbanan där det inte finns jord att pilla i. Ridbanan är mindre än rasthage så jag känner att jag sätter honom i husarrest, hur ska jag tänka, det är ett dilemma, jag vet med säkerhet att han blir bra o magen om han går i en riktig hage med lite gräs att plocka i eller på ridbanan, men tyvärr inte låta honom gå i sin sommarhage får då kommer även den att trampas sönder. Kan jag med gott samvete använda ridbanan istället?

Veterinären svarar

Hej,

Jag tycker att du kan låta henne gå i ridbanan om hon mår bättre av det. Om hon pillar i sig sand och jord är kolikrisken dessutom högre. Hon får ju gå i stora hagar under sommartid.

Veterinären svarar om Häst

 • nötter

  Hej! Är nötter farligt för hästar? Tack Pia

  pia_jönsson

  Av: pia_jönsson

 • Många symtom

  Jag köpte en 2,5 årig valack för ca 2 månader sedan. Han hade väldigt lite mugg när han kom, som vuxit, och som nu, trots tvätt med hibiscrub samt salicylsyrevaselin inte vill ge med sig, inbillar mig istället att det långsamt växer, och istället kommer på andra benet också. Han har sedan han kom bytt från att ha gått på hö, till hösilage, och har mer eller mindre sedan sin andra vecka här varit väldigt…

  Feliciatholster

  Av: Feliciatholster

 • varmblods travare

  Hej! Jag är skötare på en varmblods travare som har slutat tävla. Hon är lite stel i bakbenen ( Har alltid varit de) Hur ska man som bäst få henne att bli mindre stel? Och hur ska man få henne att hålla? alltså typ inte bli halt och sånt. Hur känner man om sadeln sitter bra hemma? Finns det några sätt som man kan kolla hemma om hon är frisk på? Det vart lite mycket…

  clara edin

  Av: clara edin

Fler frågor om Häst

Forum Häst

 • Kvarka häst

  Kvarka är en smittsam sjukdom som orsakar näsflöde, feber och svullna lymfknutor. Sjukdomen orsakas av bakterie och smittas både direkt mellan hästar och indirekt via människor och utrustning.

 • Luftvägsproblem häst

  Hästar som en gång drabbats av kvickdrag/hosta har mycket lättare att drabbas igen än en häst som aldrig haft liknande problem. Många kräver långa och dyra behandlingar. Av den anledningen är det mycket bättre att förebygga problemen än att behandla. Använder man sunt förnuft kommer man långt!

 • Fölning häst

  För att kunna ge fölet och stoet de bästa förutsättningarna är det viktigt att ha vissa grundläggande kunskaper om hur en normal dräktighet och fölning skall fortlöpa.

Gå till forumet om Häst

En tjänst där våra veterinärer svarar på dina frågor om sällskapsdjur.

Fråga veterinären Fråga veterinären
© 2022 Veterinären.nu. Allt innehåll är skyddat enligt upphovsrättslagen. Veterinären.nu drivs av Onlinevet 247 AB.
Annons